На 14 април (след по-малко от месец) започва една серия

...
На 14 април (след по-малко от месец) започва една серия
Коментари Харесай

Пада Нощният крал и започват странните неща

На 14 април (след по-малко от месец) стартира една серия от исторически нощи за поданиците на " Троновете " в HBO. На истинския канал или в стендбай-очакване да се появи в някой от тракерите още преди понеделнишката заран, ще треперим в развиващия се завършек на епохата на огъня и леда. Направо мога да си кажа, че заслугата на Джордж Мартин е единствено начална - многотомна и тежка, само че недовършена; Д.Бениоф и Д.Б.Уайс освен довършиха ненаписаните книги, само че облякоха сагата в картина и тирада и ни потопиха във вълнуващо премеждие. Е, пристигна краят. Най-хубавото е, че нищо не знаем за него. Хипотези, догадки и спойлери - колкото щеш, само че се чудя дали самият публицист знае всичко, което кинаджиите са намислили и снимали. Светът на Вестерос ще се материализира от пикселите за последно, чакаме драконовите пламъци и мечът на Джон Сняг да стопят ледените мъртъвци на Нощния крал. Очакваме борбата, за която ни осведомиха, че е правена цели 3 месеца и евентуално в действителност е най-баталното стълкновение, снимано в киното.





Ще приключи ли отмъщенията си безликата Аря, ще се съберат ли след борбите и за живота Майката на дракони и копелето-изгнаник в Нощния пазач. Дали той ще бъде непредвиденият кралски правоприемник и предстоящо ще седне на Железния престол. Ще се намесят ли Мелисандра и Господарят на светлината във войната на живите и мъртвите. Дали пък дребният Тирион няма да се окаже пораснал що се касае за Трона. И изсънувал ли е към този момент всичко това Бран през очите на гарвана... Малко остана.



Но аз желая да ви подсетя, че с края на играта в огъня и леда във Вестерос, серийните фанатици на ТВ-съспенса няма да си отдъхнат; или, хайде, ще имат към месец да смелят случилото се. От Netflix оповестиха и датата на Третия сезон на Stranger Things, а чудовището от филмовия откъс подсказва, че и в Хаукинс конспирациите, мистиката, ужасите и метафизиката въобще не са спрели.



Само хлапетата малко са пораснали. И сегашната им лятна почивка няма да е като лист със наложителни книги за прочитане и водене на читателски дневник. Духът на 80-те години (на моменти - персонално за мен - инфантилизиран в предходните два сезона) още веднъж ще се сблъска с различната екзо-реалност, порталът към upside down чака героите и ражданите в страховете им зверове. И някой би трябвало да се сбори с тях и свръх-секретните военни опити - които са отключили още няколко измерения, оттатък четвъртото, за цялото градче. Може би идва следващ Judgement Day? Защото " странните неща " ще се отключат за трети път тъкмо в Деня на независимостта, т.е. на 4 юли. Приятно очакване!



ПС. Сигурен съм, че даже и през Портал тайфата на Дъстин, Майк, Лукас и Илевън няма да се снабдят с вестероски меч от валерианска стомана, който убива чудовища. Също: че в случай че поради новия сезон, изгледам вкупом още веднъж първите два, тяхното " синьо детство " няма да трансформира моето действително минало в нещастни години (филмът си е прекрасен, което не пречи да ме нервира детския патетизъм - за който писах предходния път).

Ако вземам участие в конкурс за история на някой епизод от следващото продължение: ще ги пратя у нас с два скока в края на предишния век и при започване на 80-те. Порталът ще се отвори в Чинията на Бузлуджа (сега), където те ще изпитат безумен боязън от визуализираната ентропия на времето. Сетне ще попаднат в черно-белите години след построяването й, когато група празнуващи пионерчета минават около тях, но не ги виждат - тъй като всичко, обвързвано със Западните Земи е фиктивен свят. Все отново, с издигането на саморъчно направената още в Хаукинс антена (виж филмовия откъс!) на нашия действителен стълб, ще се отвори пирамидата в Странджа. Ще намерят ключ за Тайната камера в Царичина. А там ще ги чака " Москвич ", съединен в Ловеч, който е почнал пътуването си във времето доста преди колата на Илон Мъск. За страдание, в жабката му са прибрани единствено отчетите на Лилов от последните 7 пленума и конгреси на рептилианците. " Странните неща " избухват величествено в един пантеон, който не пада...



Всеки има право на своя си черен комизъм. И всеки се бори със личните си чудовища. Братята Дъфър и аз също.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР