На 14 април 1912 г. по време на първото си

...
На 14 април 1912 г. по време на първото си
Коментари Харесай

14 април 1912 г. Потъва Титаник

На 14 април 1912 година по време на първото си и само корабоплаване през Атлантическия океан корабът „ Титаник” се сблъсква с айсберг към остров Нюфаундленд и потъва. За времето си това е най-големият транспортен съд в света с водоизместване от 46 300 т, дължина 269 м, широчина 28,2 м, развива скорост от 25 възела. В построяването му вземат присъединяване 17 000 служащи и инженери, а самият той съставлява последната дума на науката и техниката. По настоящия финансов курс цената на една каюта от първа класа доближава 55 000 $.

Спуснат на вода, корабът наподобява извънредно благонадежден и възвишен - по тогавашните оценки се счита за непотопяем, защото се състои от елементарно херметизиращи се браншове, които не разрешават на водата да нахлува. Ако по някаква причина се появи пробойна в корпуса, конструкторите одобряват, че водата би заляла единствено разваления бранш. Оттук идва и неверното умозаключение, че следователно на „ Титаник” ще му трябват от един до три дни, с цел да потъне, като за това време той би получил без усложнение помощ от намиращи се наоколо кораби.

По време на първото си корабоплаване от Саутхемптън, Англия, до Ню Йорк, Съединени американски щати, той се сблъсква с айсберг в 23.40 ч., неделя вечерта на 14 април 1912 година, и потъва два часа и четиридесет минути по-късно в 2.20 ч. в понеделник сутринта на 15 април, откакто се разцепва на две елементи.

В нощта на съдбовната среща на „ Титаник” с гренландския айсберг капитан Стенли Лорд пътува в същото направление за Бостън с 6000-тонния транспортен съд „ Калифорния”. Вечерта на 9 април неговият транспортен съд е заобиколен от ледове и той е заставен да спре до сутринта. Понеже знае за медийния автобус на „ Титаник” и че той се намира в същия регион, капитан Лорд е първият, който предизвестява капитана на „ Титаник” за рисковите ледени блокове по радиото в 23.00 ч. Съобщението не е било разбрано и защото не е носил специфичен надпис за заплаха, радистът на „ Титаник” не е съобщил за него на капитана. Радистът на „ Калифорния” изключва радиостанцията и ляга да спи, тъй като дежурството му е изтекло.

Още същата вечер двамата наблюдаващи на „ Титаник” оповестяват за айсберг. Разстоянието е някъде към 200-250 м. Температурата на въздуха е била към -10 градуса по Целзий. Следва най-известният удар с айсберг в международната история. Ледената канара разпаря корпуса откъм носа по дължина 90 м. Водата бързо изпълва предните отделения. Ако единствено първите четири отделения бъдат наводнени, корабът може да продължи, без да потъне, само че е наводнено и петото поделение.

Конструкторът на „ Титаник” Томас Андрюс незабавно прави нужните калкулации - корабът ще потъне! „ Титаник” потъва за към два часа и двадесет минути, като отнася със себе си повече от 1500 жертви. Спасяват се едвам 704 души, които са прибрани на кораба „ Карпатия”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР