На 13 юни Православната църква почита паметта на Св. мчца

...
На 13 юни Православната църква почита паметта на Св. мчца
Коментари Харесай

Днес черпят славни имена

На 13 юни Православната черква уважава паметта на Св. мчца Акилина.

Тя била от палестинския град Вивлос. Родителите й били християни, само че тя прекомерно рано останала сираче. Акилина не не запомнила препоръките на майка си, стараела се да извършва волята Божия и старателно се молела Нему.

Управителят на града – Волусиан, желал дребното момиче да се отхвърли от християнската си религия, като принесе жертва на боговете, само че Св. Мчца Акилина не се съгласила. Волусиан почнал да я увещава и заплашва. Акилина не се поддала и шефът заповядал да бият девойката грубо.

От изнемога тя паднала на земята. Изнесли я вън от града, като мислили, че е умряла, а шефът заповядал да оставят тялото и без заравяне.

Изведнъж посреднощ Акилина чула гласа на ангела да и приказва: " Стани и бъди здрава! ". И тя почувствала, че силите и се върнали и че се е излекувала от раните си. Започнала да хвали и да благодари на Господ и го молила скоро да й прати гибел.

Като се върнала в града, шефът заповядал да я умъртвят. Когато я отвели на гибел, тя помолила да и дадат време за последна молитва. Като поблагодарила на Господа за всесилната Му помощ, тя безшумно умряла. Палачът пристъпил да извърши присъдата, само че намерил 13 годишната госпожица към този момент мъртва.

Името Асен има тюркски генезис и значи чевръст. Името става доста известно при царуването на българския държател Асен (1190 - 1196).

Имен ден честват: Асен, Аспарух
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР