На 13 юни, когато отбелязваме 88-ия рожден ден на Кристо

...
На 13 юни, когато отбелязваме 88-ия рожден ден на Кристо
Коментари Харесай

Центърът "Кристо и Жан-Клод" в Габрово започва публичната си програма с дискусия във Венеция

На 13 юни, когато означаваме 88-ия рожден ден на Кристо (Габрово) и Жан-Клод (Казабланка), Центърът " Кристо и Жан-Клод " в Габрово разгласи първото си обществено събитие, което ще се състои на 1 юли в двора на.

В рамките на биеналето ще се състои полемика на тематика " Ново в остаряло като културен опит. И по какъв начин да комбинираме архитектурен конкурс с поредност от академични задачи " със следните участници:
 Центърът се разполага върху повърхност 12 000 кв.м
© Росина Пенчева

Центърът се разполага върху повърхност 12 000 кв.м

Може ли един архитектурен конкурс да трансформира една постройка в дом " на една хапка "? Какво могат да ни предложат състезанията? Можем ли да решаваме проблеми, като в същото време оставим задоволително от тях, с цел да бъде разнищвани в отзивчива атмосфера на последователно учене и изобретателство - в опит, който извежда конкурсната просвета на надпреварата една крачка напред?

Тази полемика е опит да се откри златният баланс сред това, което опитните архитектурни студиа могат да създадат, и това, което архитектурните университети могат да предложат, осигурявайки пространство и време за осведомен, експертен и подсъзнателен принос от необятна общественост. Архитектурното планиране вместо еднократен спринт може да бъде рационален и спокоен развой, а постройките могат да бъдат преосмисляни и реконструирани по адаптивен и приобщаващ метод.

Дискусията е предшествана от показване на функционалностите и програмата на Центъра " Кристо и Жан-Клод " в Габрово от Маргарита Доровска и последвана от обиколка в изложбата " Образованието е напредване от мрачевина към светлина " в българския павилион, водена от нейния куратор, арх. Борис Тикварски.

 Центърът се намира наоколо до музея
© Росина Пенчева

Центърът се намира наоколо до музея " Дом на хумора и сатирата " в Габрово

Историята на Центъра " Кристо и Жан-Клод " в Габрово дотук

Центърът " Кристо и Жан-Клод " е 32-годишна фантазия на група хора от Габрово, където Кристо е роден на 13 юни 1935 година Мечта, която криволичеше, ускоряваше се, потъваше и в този момент уверено поема към реализирането си - динамичност, не доста по-различна от тази на плановете на Кристо и Жан-Клод.

Днес тази фантазия има " черупка " с разгъната повърхност 12 000 кв.м - някогашен колеж по текстил, който в най-хубавите си години приютява повече от хиляда възпитаници, подготвяйки ги да зареждат главната промишленост на града; същата промишленост, която през 1926 година е довела бащата на Кристо в Габрово и която по-късно основава материала на доста от плановете на Кристо и Жан-Клод.

На 14 януари 1992 година на страниците си габровският вестник " Сто новини " предлага в града да се направи непрекъсната галерия с творби на Кристо и Жан-Клод. Усилията в тази посока са продължени от Сдружение " Нашето по-голямо Габрово ", което с Решение 113 от 19 юни 2008 година на габровския общински съвет получава поддръжка за самодейността си за основаване на център за изкуство на името на художника.

С контракт, подписан с Христо, Стефан и Анани Явашеви от 2013 година, община Габрово получава подаяние от 50 постера и се ангажира да сътвори. В резултат са осъществени изложбите " Роден в Габрово " и " Кристо и Жан-Клод. Проекти " в Музея на хумора и сатирата. Първата галерия, която споделя историята на семейство Явашеви в града и наблюдава първите стъпки в изкуството на дребния Христо, по-късно е показана и в София в изложба " Кредо Бонум " през 2018 година, а през 2021 година по време на " Опакованата Триумфална арка " нейна разширена версия със заглавие " Кристо. От Габрово до Триумфалната арка " е показана в Българския културен институт в Париж.

 Центърът е обект на безчет срещи и полемики, целящи да разкодират практиката на Кристо и Жан-Клод и историята на неговото детство в Габрово
© Росина Пенчева

Центърът е обект на безчет срещи и полемики, целящи да разкодират практиката на Кристо и Жан-Клод и историята на неговото детство в Габрово

Изложбите катализират внимание и социална сила, а в същото време инциативната група, която работи за основаването на центъра, търси уместно място за реализирането му. Спира се на затворения през 2009 година текстилен колеж - поради връзката с изкуството на Кристо и Жан-Клод и исторически водещата за Габрово текстилна промишленост поради високите и просторни индустриални пространства, подобаващи за показване на изкуство и поради близостта с водещ културен институт в града - Музея на хумора и сатирата, позволявайки централизация на културни обекти, подобаваща за развиване на културен квартал.

През лятото на 2022 година общината получава техническа поддръжка в рамките от Европейската комисия в границите на самодейността " Нов европейски Баухас " за институционално и бизнес обмисляне на центъра и подготовка на архитектурен конкурс. В края на 2022 година собствеността на постройката е трансферирана от министерството на образованието на община Габрово.

Днес центърът е обект на безчет срещи и полемики, целящи да разкодират практиката на Кристо и Жан-Клод и историята на неговото детство в Габрово, потребностите на художници и разнообразни локални общности и групи и да ги заплетат отначало в другите изложбени и продукционни функционалности на организацията, сплотяваща модерно изкуство, текстил, архитектура, дизайн и урбанизъм, екология, обществена история, инженерство и предприемачество.

Очаква се архитектурният конкурс за центъра да бъде разгласен в края на тази година, а до тогава, забележителна част от функционалностите и стратегиите на центъра ще се прототипират и тестват в постройката в настоящето ѝ положение. Предстои отварянето на ателиета за художници и резидентна стратегия, лятно учебно заведение за архитекти, куратори и художници, а на 26 и 27 август центърът ще отвори порти за гости в границите на двудневно събитие.

 Предстои отварянето на ателиета за художници и резидентна стратегия, лятно учебно заведение за архитекти, куратори и художници, а на 26 и 27 август центърът ще отвори порти за гости в границите на двудневно събитие
© Росина Пенчева

Предстои отварянето на ателиета за художници и резидентна стратегия, лятно учебно заведение за архитекти, куратори и художници, а на 26 и 27 август центърът ще отвори порти за гости в границите на двудневно събитие
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР