На 13 юли е проведена спасителна акция в труден терен

...
На 13 юли е проведена спасителна акция в труден терен
Коментари Харесай

Извънредна ситуация край водопада Скакля във Врачанския балкан, спасители са в планината /снимки/

На 13 юли е извършена избавителна акция в сложен терен в региона на Вазовата екопътека във Врачанския балкан, оповестиха от ПСС Отряд Лакатник.
В 15:45 ч. в отряда постъпва сигнал за изгубени бедстващи туристи – момче и момиче, които са се отклонили от маркирана туристическа пътека при водопад " Скакля ", Бов.
„ След определяне на връзка с тях и GPS локализиране, дадохме указания и четирима спасители потеглиха към мястото. Двамата в това време, неследвайки дадените им указания да стоят на място и да изчакат избавителния екип, са подхванали независими дейности в рисков скален терен. Вследствие на това, момчето получава контузия на низък крак – по-късно открита от лекарите като строшаване на две места.
Акцията се организира в тежки условия – висока температура, мъчно пристъпен терен. Оказахме първа помощ и превоз до кола за спешна помощ в границите на 6 часа.
Пострадалите нямаха планинска застраховка.
Отново означаваме потребността от дрон към отрядния инвентар, което доста би улеснило нашата работа на терен.
Призоваваме туристите, при положение на бедствени обстановки, да извършват прецизно инструкциите на планинските спасители! Също по този начин, подсещаме за нуждата от планинска застраховка! “, подчертаха спасителите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР