На 13 юли 2023г., минен ловец Цибър“ и базов миночистач

...
На 13 юли 2023г., минен ловец Цибър“ и базов миночистач
Коментари Харесай

ВМС: Наши минен ловец и миночистач на учение в Румъния

На 13 юли 2023г., минен ловджия „ Цибър “ и базов миночистач „ Шквал “ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили се снеха от пункта си за непрекъснато базиране и отплаваха към териториалното море на Република Румъния с цел да вземат присъединяване в взаимното българо-румънско противоминно обучение „ Посейдон 2023 ”, като по време на прехода се води непрестанно наблюдаване за минна заплаха и чистотата на  морските води, оповестяват от Военноморски сили.

Учението ще се организира в интервала 14 юли до 21 юли 2023 година в гр. Констанца и морските пространства на Република Румъния. То е годишно и започва от 2002 година, като домакини са Военноморските сили на Република България и Република Румъния на ротационен принцип.
 „ Посейдон 2023 ” е ориентирано към рационализиране на равнището на подготовката на персоналния състав по обмисляне и осъществяване на противоминни дейности, проучване в плитководни региони и заличаване на невзривени муниции в съдружен формат. Освен това ще бъдат отработени  процедурите по взаимно маневриране, прекачване на леки товари на море, търсене и избавяне на море, буксировка на аварирал транспортен съд, както и информационни учения. Същото е планувано и ще се управлява според стандартите и процедурите на НАТО и ще се организира в региони, които са оповестени навреме. 

В учението ще вземат присъединяване кораби и персонален състав от Военноморските сили на Румъния, България, Белгия, Англия, Гърция, Италия, Турция, Франция и Съединени американски щати.

„ Посейдон 2023 ” се организира под управлението на заместник-командира на Военноморските сили на Република Румъния, а непосредственото ръководство на тактическите единици е предоставено на началника на Щаба на Военноморския действен съставен елемент на Румъния.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР