На 13 юли 2022 г. от 10:30 ч.,в двора на

...
На 13 юли 2022 г. от 10:30 ч.,в двора на
Коментари Харесай

БЧК открива във Варна нов център Синя точка за подкрепа на бежанци от Украйна

На 13 юли 2022 година от 10:30 ч.,в двора на Оценка за съвместимост на БЧК – Варна, ул. " Братя Шкорпил “ 3, УНИЦЕФ и Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) ще открият нов център за поддръжка на бежанци от Украйна " Синя точка “ ( " Blue Dot “) във Варна.

Центровете са безвредни пространства за протекция и съществени услуги за фамилии, бягащи от войната в Украйна. В тях специалисти и обществени служащи дават информация, психическа поддръжка и правни препоръки.

На откриването във Варна ще участват представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн, националният дипломат на УНИЦЕФ – актрисата Елена Петрова, и представителят на ВКБООН в България Нарасимха Рао Нилагири Лакшми. Поканени за присъединяване са регионалният шеф Благомир Коцев и кмета на община Варна Иван Портних.

С поддръжката на сътрудници УНИЦЕФ и ВКБООН разкриха 30 " Сини точки “ ( “Blue Dots " ) в 6 страни, които одобряват бежанци от Украйна и дават поддръжка и услуги. В България към този момент работят 5 такива центъра – два в София и по един в Бургас, Русе и Добрич (с визити на специалистите и на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дуранкулак). Варна е измежду районите в страната с най-вече настанени бежанци от Украйна и там ще проработи шестият център за поддръжка.

В България УНИЦЕФ и ВКБООН работят в партньорство с Българския Червен кръст (БЧК), Българския хелзинкски комитет (БХК), Съвета на дамите бежанки в България (СЖББ) и представители на общността на бежанците. Психолози, обществени служащи и адвокати работят на терен и дават на бежанците от Украйна психологическа подкрепа; информация, препоръки и съдействие за достъп до услуги (медицинска грижа, обучение, обществени помощи, настаняване и др.); правна помощ и съвещания. Експертите от центровете за поддръжка на бежанци също по този начин идентифицират непридружени деца и ги насочват към системата за протекция и услуги за деца в риск.

Центърът " Синя точка “ във Варна се намира на ул. " Братя Шкорпил " №3, до постройката на БЧК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР