На 13 януари в София почина доц. Алипи Найденов -

...
На 13 януари в София почина доц. Алипи Найденов -
Коментари Харесай

Почина един от най-изявените български диригенти

На 13 януари в София умря доцент Алипи Найденов - изявен български диригент, възпитател и държавник. Той е приключил Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров “ в София. Поради проявените гений и изявени диригентски качества, получава опцията да специализира в Италия.

Връзките му с Италия и с италиански създатели в музикалното изкуство ще играят значима роля в професионалния му път до края на диригентската му и педагогическата му кариера. След завръщането си в България дирижира разнообразни колективи, в това число студентските оркестри на НМА " Проф. Панчо Владигеров “. Истинският креативен и професионален подем Алипи Найденов претърпява като основен диригент на Русенската филхармония съвсем две десетилетия (1972-1991). Това са и годините на одобряване на Русенската филхармония отвън страната.

Същевременно Алипи Найденов развива и своята педагогическа процедура. От 1988 година е доцент в Музикалната академия. Дългогодишен учител е в Сиенската музикална академия " Киджана “ в Италия.

Повече от четвърт век проведения от Алипи Найденов Софийски симфоничен оркестър е основа на провежданите в Сиена майсторски курсове за диригенти и солисти. Стотици млади музиканти от целия свят се срещат с водещи музиканти преподаватели и българския оркестър.

Маестро Алипи Найденов е притежател на Ордена на звездата на италианската взаимност. Високото отличие му е присъдено от президента на Италия Джорджо Наполитано за високи заслуги в разпространяването на италианската просвета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР