На 13 януари 1915 г. е прожектирана комедията Българан е

...
На 13 януари 1915 г. е прожектирана комедията Българан е
Коментари Харесай

Васил Гендов – създателят на първият български игрален филм

На 13 януари 1915 година е прожектирана комедията „ Българан е галант “ на Васил Гендов, която е първият български игрален филм. Той слага началото на българското киноизкуство.

Прожектиран е в елитното тогава софийско кино „ Модерен спектакъл “. Премиерата му е била доста шумна, защото за България е било сензационна оригиналност да има български филм, с български сюжет и български артисти.

След двудневните премиерни прожекции в София „ Българан е галант “ обикаля немногобройните по това време провинциални кина, появява се още един път в програмата на „ Модерен спектакъл “ през септември същата година, след което стопира да се прожектира и е пропуснат.

 

Той е окончателно загубен за историята през 40-те години на XX век, когато в резултат на бомбардировките над София, лентата, съхранявана от създателя в дома му, е унищожена.

Запазени са единствено 1-2 фрагмента. Мемоарите на Гендов са единственият източник за наличието на кино лентата.

 

Съобразно технологиите в киното по това време, филмът е черно-бял и „ глух “. Филмът е сниман из красивите софийските улички – „ Славянска “ №19 и централната „ Леге “, измежду красивите витрини на скъпите магазини и край шикозните заведения, а героите са облечени по последна мода.

Освен сценарист на кино лентата Гендов е и режисьор и реализатор на основната роля. Кинокритици съпоставят бащата на българското кино с Макс Лендор, който е определян като „ първата интернационална кинозвезда “ и също като него се е изявявал и в трите специалности. 

Сюжетът

 

Сюжетът споделя за грациозен и обичащ приключенията мъж на име Българан, който среща на улицата млада дама и стартира да я ухажва. Тя взема решение да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с великодушна ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да ѝ даде назаем. Той се съгласява.

Дамата води Българан в първокласно заведение и за негова сметка поръчва скъпи питиета и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя брачен партньор и му предлага да извикат файтон и да освободят „ носача “. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за осъществената услуга.

 

Първият български филм е плод на упоритостта, упоритостта и изключителната пристрастеност на Васил Гендов в кинематографа.

Актьорски състав:

Васил Гендов – Българан

Мара Миятева-Липина – Младата дама

Ангелов – Съпругът на дамата

Методи Станоев – Първи минувач

Антон Делбело – Клиент в ресторант

Тодор Стамболиев – Втори минувач

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР