На 13 той получава откровение – чува Heartbreak Hotel на

...
На 13 той получава откровение – чува Heartbreak Hotel на
Коментари Харесай

Джордж Харисън и китарата на егото

На 13 той получава признание – чува Heartbreak Hotel на Елвис. И рисува китари в тетрадката – доживотна обич, нищо че свири на още 25 инструмента. Тази седмица в рубриката Малки истории за велики европейци от 20 век ви описваме за фантастичния, само че спестовен китарист на "Бийтълс " Джордж Харисън.
Джордж Харисън
Музикант, композитор, член на „ Бийтълс “, /1943– 2001/

Произход : Англия, междинна класа

Образование : държавно учебно заведение, Ливърпулски институт /незавършен/, самообразован китарист

Интереси : музика, вяра

Най-известни песни : с „ Бийтълс “ - „ Докато моята китара нежно плаче “, „ Нещо “, „ Изгрява слънце “, „ Аз, на мене, мой “, соло кариера – „ Бангладеш “, „ Моят благ Господ “

Признание : Рицар на Британската империя

„ Нещо в метода, по който тя се движи, ме притегля, както никоя друга обич ” – пее Джордж Харисън в Something. В тази ария е целият той – лирична душа, леко отнесено момче, прелестен композитор и приказен, само че спестовен китарист.

Джордж Харисън е роден през 1943 година в Ливърпул. Баща му е водач на рейс, майка му - продавачка. Корените на рода са в 12 век – предците му са нормански рицари. Майка му обича музиката и, до момента в който е бременна, слуша Радио Индия с мистичните звуци на ситар. А след това тъкмо Джордж внася странните източни принадлежности в рокендрола.

На 13 той получава признание – чува Heartbreak Hotel на Елвис. И рисува китари в тетрадката – доживотна обич, нищо че свири на още 25 инструмента. Първата му китара е акустична и коства 3.10 лири, Джордж я учи по метода проба – неточност, само че на 14 е подготвен за повече. В рейса среща Пол, който го среща с Джон, а той го чува да свири и го взима.

Скоро Джордж, черна овца в учебно заведение поради дънките и дългата коса, напуща и се отдава напълно на музиката. Следват мътните времена на „ Бийтълс ” в Хамбург и първият му полов контакт. На финала другите трима, които сякаш спят, ръкопляскат, а Джордж, с изключение на в китарите, цялостен живот е влюбен и в дамите.

Въпреки това, заглавието на първата независима комбинация на Джордж Харисън, появила се в With the Beatles, е „ Не ми досаждайте “. То се отнася за тълпите девойки, които го преследват. Не, че не му харесват, само че желае време и за себе си, да мисли, да твори.

В идващите албуми той има една, две, до три композиции и то след битка. Джон и Пол са снизходително-покровителствени към бебето на групата, само че макар проблемите момчетата се харесват, обичат, не могат един без различен, както свидетелства Пати Бойд, първата брачна половинка на Харисън.

Те се срещат през 1964, на фотосите за Help, той я кани на среща, тя отхвърля - има гадже. „ Това е Джордж Хорисън, всички мечтаем за него, нямаш право да отказваш ”, поучава я другарка. И Пати излиза, само че усеща освен меда, а и жилото на славата - ревностни последователки пишат заплашителни писма и я нападат на улицата. Младата хубавица става и център на велика любовна история – с изключение на за Something, I Need You и други песни на Джордж, тя е муза и за Wonderful tonight на Ерик Клептън и след това даже се дами за него.

През годините с Пати, Харисън от ден на ден се увлича от източни философии, чете „ Дао дъ дзин ”, „ Бхагават гита ” и протяга ръка към екзотичния ситар. Другите одобряват на драго сърце този принос в звученето на групата. Той даже съумява да ги заведе в Индия, само че резултатът е неприятен.

Връщат се през 1968 и записват „ Белия албум ”. В него Джордж взе участие с вълшебната комбинация While my guitar gently weeps. Но скоро всичко се разпада, светът остава без „ Бийтълс ” и е печален, а те са удовлетворени, че са се отървали един от различен.

I me mine, „ Аз, на мене, мой ” – тази ария на Харисън е последната комбинация въобще, която „ Бийтълс ” записват дружно. Тя излиза през 1970 в Let It Be и споделя истината – те към този момент не са съидейници, а егоисти, от които чуваш единствено „ аз, на мене, мой ”. Това е необикновен метод за търсене на смисъл в британския език, само че обичаен в хиндуизма. В „ Бхагават гита ” написа: „ Завинаги свободни са тези, които се откъсват от его-клетката „ аз, на мене, мой ”, с цел да се слеят с Бог ”. И Джордж прецизира: „ I me mine е казусът на егото ”. Той го мъчи цялостен живот - и даже автобиографията му е озаглавена I me mine.

Джордж Харисън първи от „ Бийтълс ” издава два независими албума още преди разпада на групата. Те са напълно инструментални и нямат необикновен триумф, само че през 1970 излиза All Things Must Pass, троен албум, най-успешният в соловата му кариера. Бен Гърсън го разказва в Ролинг стоун: „ Вагнеровски, Брукнеровски, музика на планинските върхове и големите хоризонти ”. А Харисън споделя: „ Това ми оказа помощ да продължа след „ Бийтълс ”. Това беше моят метод да се отърва от групата и да потегли по личния си път ”.

Голяма част от композициите в албума са още от времето на „ Бийтълс ”, само че отхвърлени от Ленън-Маккартни. Албумът е базисен за Джордж със звука на слайд-китарата и духовното търсене, пропило и саунда, както и с текстовете. Тук е и една от най-великите му композиции – My Sweet Lord. Тя обаче му носи и доста неприятности - съдят го за плагиатство, Харисън твърди, че вдъхновението е от религиозния химн O Happy Day, само че съдът приема, че плагиатство има, въпреки и „ подсъзнателно ”.

Така или другояче, My Sweet Lord е главен шлагер на концерта за Бангладеш, който Харисън провежда през 1971 - съгласно Ролинг стоун първият благотворителен концерт от подобен мащаб. Той е в Медисън Скуеър Гардън, с огромни музиканти, излиза албум „ Бангладеш ”, а едноименната ария на Джордж се дефинира като „ едно от най-убедителните музикални изказвания в историята на музиката въобще ”.

В идващите 30 години, до гибелта си през 2001, Харисън взе участие в разнообразни планове, само че постоянно зарязва сцената и се отдава на градинарство и бързи коли. Отдавна не е бедното, недоучило момче от ливърпулските общински жилища. С „ Бийтълс ” става рицар на Британската империя, има и доста самопризнания за соловата си кариера. Живее във викторианско имение край Темза със 120 стаи, а Пати си спомня: „ Дори когато Джордж беше в къщи, постоянно не можех да го намеря, с цел да се забележим ”.

Пати стартира да губи Джордж, когато той се хваща съществено с хиндуизма, само че редува медитации и молебствия с диви нарко-алкохолни купони. И дами. Една вечер пияният Рони Ууд афишира, че ще спи с Пати, а пияният Джордж отвръща че той пък ще спи с неговата Криси. Така и става. Но чашата прелива поради историята на Джордж с Морийн, дамата на Ринго Стар, а след раздялата с Пати, той се дами за мексиканката Оливия.

През 1997 Харисън е диагностициран с рак на гърлото и споделя, че това е предизвестие от Бога. След две години шизофреник прониква в имението и с нож му нанася към 40 рани. Спасява го Оливия, която поваля нападателя с ръжен. Джордж е смачкан. Раните зарастват, само че стресът води до рак на белите дробове. През юли 2001 лекарите виждат, че туморът е плъзнал и в мозъка, а лекуването е несполучливо. На 12 ноември тримата живи от „ Бийтълс ” – Джордж, Пол и Ринго, вършат прощална вечеря с доста смешки и смях през сълзи. 17 дни по-късно Джордж умира - единствено на 58. Тялото му е кремирано, а прахът разпилян в Индия.

Приживе Джордж Харисън няколко пъти споделя: „ Имам две огромни достижения в живота си - съумях да се причисля към „ Бийтълс ” и съумях да се отърва от тях ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР