На 13 септември 1996 г. оригинал на „История славянобългарска” на

...
На 13 септември 1996 г. оригинал на „История славянобългарска” на
Коментари Харесай

13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска”

На 13 септември 1996 година оригинал на „ История славянобългарска” на Паисий Хилендарски е донесен от неизвестен донор в Националния исторически музей. Той оставя ръкописа, завит във вестник, при секретарката на шефа на музея Божидар Димитров.

Експертиза от археографска комисия при Народната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий” удостоверява, че това е оригиналът - авторски дубликат на самия Паисий, открит в Зографския манастир през 1906 година от проф. Йордан Иванов. След траял повече от година спор за ориста на ръкописа през 1997 година президентът на България Петър Стоянов (1997-2002) и Министерството на културата вземат решение ръкописът да се върне в Зографския манастир.

На 12 януари 1998 година на церемонията по предаването на историческия ръкопис участват президентът Петър Стоянов, министърът на културата Емма Москова и основният прокурор Иван Татарчев. Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий получава ръкописа от шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров. Днес „ История славянобългарска” се пази в Зографския манастир в Атон до служебника на патриарх Евтимий, Драгановия миней и други скъпи ръкописи, напомня dariknews.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР