На 13 ноември 2021 г. шест от 31 ученици от

...
На 13 ноември 2021 г. шест от 31 ученици от
Коментари Харесай

Спартан-ът прибира ученици с COVID-19 от Испания

На 13 ноември 2021 година шест от 31 възпитаници от Професионална гимназия по техника и технологии " Атанас Димитров " в Нова Загора са посочили позитивни резултати от антигенен тест за COVID-19 тъкмо преди полета на групата от Малага през Мюнхен за София. Направените след това PCR проби също са били положителни. Учениците и съпътстващите ги учители не са имунизирани.

Групата е на посещаване в Севиля, Кралство Испания, по стратегия " Еразъм " дружно с четирима учители от същото учебно заведение.

На 14 ноември 2021 година учениците с негативен резултат на теста дружно с двама учители са се върнали в България. Гимназистите, инфектирани с COVID-19, и другите двама учители са карантинирани в хостел в Севиля. Учениците нямат признаци и се усещат добре.

Министерствата на образованието и науката, на опазването на здравето и на защитата провеждат прибирането на шестимата възпитаници и двамата учители в България. Очаква се те да дойдат на следващия ден на летище София със аероплан " Спартан " на военновъздушните сили. Предвиден е също превоз, който по-късно ще ги води до домовете им.

Междувременно стана ясно, че учебните заведения също ще могат да обезпечават проби, с цел да върнат по-големите възпитаници в клас

Ако учебните заведения обезпечат със лични средства проби за учениците от пети клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката (МОН) да е предоставило безвъзмездни. Това ще бъде позволено с нова заповед на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката, която ще актуализира настоящите сега Насоки за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения. Промените към този момент са готови в МОН и са изпратени за координиране в Министерството на здравеопазването, заяви пресцентърът на МОН.

Частните учебни заведения, които са регистрирани в българската просветителна система, получиха безвъзмездни проби за децата от първи до четвърти клас и ги върнаха в клас по едно и също време с всички останали. Междувременно в МОН постъпиха няколко устни и писмени запитвания от частни учебни заведения, които имат опция сами да купят проби за по-големите възпитаници, с цел да възстановят напълно присъственото образование, без да чакат доставка от страната. На всички тях е отговорено, че това може да стане след смяна в Насоките, одобрени със упомената заповед на двамата министри. Очаква се самата смяна да стане факт в околните дни, осведомят от МОН.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР