На 13 май в гр. Сандански се проведоха занимания по

...
На 13 май в гр. Сандански се проведоха занимания по
Коментари Харесай

30 години Натура 2000 и Програма LIFE: Югозападното държавно предприятие отбелязва годишнините с множество инициативи

На 13 май в гр. Сандански се организираха занимания по горска педагогика и работа с деца с климатичното фургонче „ Горичка в количка “. Участие в събитието взеха горските педагози от ЮЗДП Директива за птиците инж. Даниела Белемезова и инж. Бранимира Евтимова, инж. Михаела Николова - РДГ Благоевград и инж. Иван Ризов – шеф на Търговско предприятие „ ДГС Катунци “. Над 200 деца взеха присъединяване, а задачата на ЮЗДП Директива за птиците и „ Горичка в количка “ е да подтиква публичния интерес и този на подрастващите към проблемите от екологично естество.

На 19 май „ Горичка в количка “ ще посети и децата от 5 „ б “ клас от Пето СУ „ Георги Измерлиев “ в Благоевград, за които също са готови игри и занимания, ориентирани към възпитаване в обич и грижа за гората. Децата ще одобряват предизикателството да опознаят лесовъдските игри, тъй като те са занимателни и носят нови познания за тайните на животни, растения и дървета в гората.

На 20.05.2022 год., в държавен горски разсадник „ Локорско “, ЮЗДП Директива за птиците взаимно с WWF България и доброволци ще извършат засяване на семена от разнообразни типове дъб в контейнери, които след развъждането им в разсадника ще бъдат употребявани за възобновяване на повредени гори посредством залесяване в предпазени зони от мрежата Натура 2000.

От 2019 година в горския разсадник на ДГС „ София “ (с. Локорско) проработи първата в България автоматизирана поточна линия за произвеждане на контейнерни фиданки с потенциал над 1 млн. фиданки годишно, както и оранжерия с две площадки за развъждане на фиданките и автоматизирано поливане. Модерното съоръжение е доставено с финансовата поддръжка на стратегия LIFE Nature 2016 на Европейска комисия по план:

„ Възстановяване и възстановяване на природозащитния статус на предпочитани горски хабитати от мрежата „ Натура 2000 “ в България “ – LIFEFORHAB, който е осъществен взаимно от Югозападното държавно дружество и Горска семеконтролна станция – София. Основната цел на плана е да способства за възстановяване на природозащитното положение и увеличение на покритието на 7 предпочитани горски местообитания в 6 целеви зони по „ Натура 2000 “ на територията на ЮЗДП: Витоша, Огражден-Малешево, Конявска планина, Кресна-Илинденци, Осоговска планина, Скрино.

Към момента, Югозападно държавно дружество извършва следните планове, финансирани по стратегия LIFE:

„ Подпомагане на възобновяване, климатичната резистентност и значимостта за биологичното многообразие на предпочитани горски местообитания в Натура 2000 зони “ - LIFE REFOREST, интервал на осъществяване 02.09.2020 - 31.12.2024 година

„ Премахване на инвазивни непознати типове, възобновяване и запазване на предпочитани горски местообитания от мрежа Натура 2000 в Североизточна България “ - LIFE IASHAB с интервал на осъществяване 01.09.2020 - 31.12.2024 година

„ Климатично интелигентно ръководство на горите в Централна и Източна Европа “ LIFE 19 CCA/ SK 001276 –CLIMAFORCEELIFE, с интервал на осъществяване 09.2020г. до 12.2027 година

Ключовата роля на екологичната мрежа от предпазени зони Натура 2000 за опазването на биоразнообразието в Европейския съюз през последните 30 години е безспорна. Програмата LIFE, инструменталният сателит на Мрежата, както за нейното основаване, по този начин и за ръководство, е главен сътрудник на ЮЗДП Директива за птиците при реализиране на действия по основаване и възобновяване на гори в Натура 2000 зони.

Основните обстоятелства и числа от достиженията на Мрежата и Програма LIFE приказват сами за себе си - освен във връзка с техния принос за запазване на природата - само че и за социално-икономическите изгоди, които носят. Тазгодишният Ден на Натура 2000 също ни дава опция да си напомним най-важните цели на биоразнообразието на Европейски Съюз до 2030 година за разширение на мрежата от предпазени територии до 30% от сушата и моретата на Европейски Съюз и за усилване на напъните за възобновяване.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР