На 13 май Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
На 13 май Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

Газът поевтиня до 10 евро/мВтч във Великобритания заради многото LNG

На 13 май Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) реши, че - нарастване с 13.7% по отношение на април. Това е доста по-ниско от борсовите цени на газа в Европа, които през последните седмици са към 180-200 лева./мВтч, само че е 8 пъти повече по отношение на равнищата във Англия.

На Острова цените безусловно се срутват, като в последните дни котировките на английския показател NBP (National Balancing Point) са.
Защо е по-евтин газа
Една от значителните разлики е, че през последните седмици английският пазар, за разлика от европейския, беше залят от танкери с полутечен газ (LNG). Според FT, количествата от Алжир, Съединени американски щати и Катар мъчно могат да бъдат препродадени или транзитирани бързо към Европа, защото преносните потенциали са дребни. Казано по различен метод Англия може да обработи доста танкери едновременно, само че по-късно не може да прати газа към Европейски Съюз.

Средният експорт на газ от Обединеното кралство нормално е към 13 милиона кубически метра дневно през април и 31 милиона куб.м/ден през май, само че тази година за април данните сочат 51.9 млн.куб.м/ден, а до момента този месец са изнасяни приблизително по 49.2 милиона куб.м/ден.
Реклама
Данните демонстрират, че в цяла Европа има нарастване на LNG танкери през последните седмици - 114 танкера през април, по отношение на 94 през март. Най-съществено това се е усетило в Западна Европа и средиземноморските пристанища, където са и входните точки за втечнения газ.

За английските консуматори обаче изобилието от LNG и ниските цени би означавало доста ниски цени при започване на идващия отоплителен сезон.
Различната България
Най-съществената разлика на Британския пазар с българския е в инфраструктурата - във Англия се намират най-големите терминали в Европа за газифициране на полутечен газ, както и директни тръбопроводни връзки с Холандия, Белгия и Франция, които разрешават на страната бързо да мести количества, както и да поема доставки за други страни. Докато в България мрежата е построена по този начин, че обслужва ползите на Русия - старите газопроводи от Румъния към Турция и Гърция, които в този момент не се употребяват, и новия от " Турски поток ", който придвижва съветски газ към Сърбия, Унгария и Гърция.

За да стартираме да използваме пълноценно терминалите за полутечен газ в Гърция и Турция, е нужно първо техния потенциал да се разшири задоволително, както и да се направи подобаваща систематична съгласуваност. Интерконекторът България-Гърция е част от този развой.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР