На 13 май 2023г. в концертната зала на Дома на

...
На 13 май 2023г. в концертната зала на Дома на
Коментари Харесай

Кметът на община Оряхово поздрави V-то юбилейно издание на Националния православен фестивал "Св.св. Кирил и Методий"

На 13 май 2023г. в концертната зала на Дома на културата " Димо Коларов " в гр. Попово се организира Петото юбилейно издание на Националния православен фестивал " Св. Св. Кирил и Методий " с Гала концерт " Пет лета отдадени на Слава Божия ". Културното събитие се организира с благословението на Св. Синод на Българската православна черква и е под патронажа на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.
 
Директор на фестивала е Петър Кирилов, който е и ръководител на Сдружение за фолклор " Цветница ". Православният фестивал се провежда със съдействието на фбщина Попово и храм " Успение Богородично "   вграда. В началото бе отслужен водосвет от Негово Преосвещенство Главиницки еп. Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, в съслужение с архиерейските наместници на Поповска и Разградска духовни околии, архим. Симон и свещеници от Русе. 
 
 V-то юбилейно издание на Национален православен фестивал V-то юбилейно издание на Национален православен фестивал Източник: Община Оряхово

Църковни песнопения извършиха хор " Св. Георги Победоносец " от Русе с диригент Мина Влайкова, женски хор " Христина Морфова " от София с диригент Таня Никлева, разбъркан хор " Черноморски звуци " от гр. Балчик с диригент доктор Валентина Георгиева, хор " Морски звуци " към община Варна с диригент Росица Щерева, църковен хор " Благовещение " от гр. Ловеч с диригент Доротея Динкова и духовнически хор " Св. Димитър Басарбовски " от гр. Русе с началник Главиницки еп. Макарий.
 
 V-то юбилейно издание на Национален православен фестивал V-то юбилейно издание на Национален православен фестивал Източник: Община Оряхово
Като дълготраен труженик на инициативи поддържащи българската нематериалност и религия и една от дребното общини в България с Неделно учебно заведение и Клуб " Православно Християнче " с напълно локално финансиране, по покана от шефа на фестивала  Петър Кирилов, община Оряхово стана част от V-то юбилейно издание на Национален Православен фестивал " Св. Св. Кирил и Методий " – град Попово, с помощта на Илиян Тодоров – основен експерт " Връзки с обществеността, медийна и културна политика ".
 
 Поздравителен адрес от Росен Добрев Поздравителен адрес от Росен Добрев Източник: Община Оряхово
Кметът на община Оряхово изпрати следния приветствен адрес до уредниците:
" За мен е наслаждение да Ви поздравя по случай откриването на V-то юбилейно издание на Национален Православен фестивал " Св. Св. Кирил и Методий " – град Попово. " Не единствено с самун ще живее човек. "  Лука 4:4 Тази елементарна истина записана в Книга на книгите, водила православните нации обратно във времето към четмо и писмо, просвета и просвещение е същата тази, която води и Вас – уредниците на този друг, само че толкоз скъп за оцеляването ни като нация фестивал. Нека Светите братя Кирил и Методий го заведат напред в годините и единствено с благочестиви и положителни мисли да изпълва индивидите! Нека още доста лета български, благ гласове звучат под небето на Попово за Слава Божия! Честит празник! ".
 
 Поздравителен адрес от Росен Добрев Поздравителен адрес от Росен Добрев Източник: Община Оряхово

Дано повече български общини последват светлия образец на община Попово и община Оряхово, тъй като на вярата и възпитанието в Християнските полезности се крепи съществуването ни като нация.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР