На 13 май 1981 г. на площад Свети Петър във

...
На 13 май 1981 г. на площад Свети Петър във
Коментари Харесай

„Истории зад датата“: 40 г. от опита за атентат срещу папа Йоан Павел II

На 13 май 1981 година на площад Свети Петър във Ватикана е осъществено нападение против папа Йоан Павел II. Докато поздравява събралото се голям брой от хора, той е прострелян и тежко ранен от Мехмет Али Агджа от Турция.

Улучен е няколко пъти и губи доста кръв, само че оцелява след петчасова интервенция. Атентаторът декларира, че е работил самичък и по свое лично разбиране.

И до през днешния ден обаче се спекулира за съществуването на „ българска диря “ в опита за ликвидиране на римския папа. В ареста Али Агджа трансформира своите показания и афишира, че е бил вербуван от българската Държавна сигурност за осъществяването на това нападение.

Започва ново следствие и е задържан българинът Сергей Антонов, чиновник в представителството на Българска гражданска авиация „ Балкан “ в Рим. В хода на делото обаче самият Али Агджа постоянно се оплита в личните си изказвания и по този начин през 1986 година упрекнатият Антонов е оневинен поради липса на доказателства.

На тази дата си припомняме и едно основно събитие, оставило своя отпечатък върху българския футбол в последното десетилетие. На тази дата през 2010 година Димитър Бербатов афишира, че се отхвърля от присъединяване в националния тим на България. В този миг той е най-голямата ни футболна звезда, играе в британския „ Манчестър Юнайтед “ и е една от главните очаквания на тима.

Решението си той аргументира с насъбрана изтощеност и чувството, че се усеща „ привършен “. Тръгва си, откакто доближава върха в реализаторската ранглиста на лъвовоте с 48 попадения. Място, което дели с легендата Христо Бонев.

На клубно ниво Бербатов продължава интензивно да играе до 2019 година, като за последно рита в индийския „ Керала Бластърс “. Светлините на прожекторите се насочиха още веднъж към него, откакто преди дни разгласи кандидатурата си за ръководител на Българския футболен съюз в екип с Мартин Петров, Стилиян Петров и други негови съидейници, решени да трансформират управата в родния футбол.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР