На 13 март, 2020 година, се случи нещо абсолютно немислимо

...
На 13 март, 2020 година, се случи нещо абсолютно немислимо
Коментари Харесай

България през 2020 година: Коронавирусът и провалът, струващ много животи

На 13 март, 2020 година, се случи нещо безусловно немислимо – поради една болест! Немислимото стана факт, откакто в действителност това се случи в целия свят. Едва ли има и един човек, който да не знае защо става въпрос – новият ковид SARS-CoV-2 и предизвикваната от него болест COVID-19.
С влизането в изключително състояние беше дадена опция на изпълнителната власт да вкарва бързо ограничения за преодоляване на болестта, които звучат несъмнено рисково, изключително за общество като българското, което не е постоянно подлагано на огромни катаклизми, близки до военно състояние: да бъдат затваряни учебни заведения, детски градини и университети; да се анулират спортни събития и конференции; да бъдат лимитирани пътуванията до и от страни с интензивно разпространяване на коронавируса; да се дава опция на службите за сигурност да търсят, задържат и държат наложително лицата, нарушили поставената карантина; санкции до 5000 лева за неспазена карантина; затваряне на питейни заведения, нощни заведения, заведения.
Право или не?
След като и през тази година въпросът със законността в България – по-литературно казано върховенството на правото, отново е на дневен ред, на дневен ред излезе и по какъв начин тъкмо се вземат ограничения срещу болестта. Защото съществена фигура се оказа здравният министър – с негови заповеди влизаха в действие или се отменяха ограничения. Националният действен щаб, отпред на който застана генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, в действителност е със статут на работна група и може само да прави оферти, само че единствено от изпълнителната власт в лицето на здравния министър зависи дали едно предложение ще стане норма.
Оказа се обаче, че даже заповедите не са напълно съгласно правото. Надълго и нашироко това от юрист Любомир Владикин, член на Контролния съвет на Софийската адвокатска гилдия, който съответно уточни за какво най-важната заповед – тази, с която влязохме в изключително състояние, не е правно издържана. Същата позиция, малко над месец по-късно, показа и юристът Ана Кръстева - че, тъй като когато властта издава оскъдни актове, глобите и наказванията, основани на неспазването им, елементарно си отиват в съда и по този начин в действителност не се основава правов ред за деяние - единственият вероятен и работещ в цивилизована страна! " Когато страната издава актове, които будят у хората съмнение, това води до дискредитиране на нейната властова функционалност. Органите, овластени да издават общи правила за държание, следва да ги формулират тъкмо и ясно, тъй че те да бъдат разбираеми за получателите им, както и да обезпечат опцията за осъществяването на тези правила. Когато тези органи, облечени в държавна власт, издават актове, за които не са спазени избраните процедури за въвеждането им в деяние, публичното доверие още повече се разколебава ", уточни госпожа Кръстева. И точно това сподели най-явно къде се чупи нашата страна – когато го няма правото, няма гаранция, че определените да пазят публичния интерес го вършат в действителност в цялостна мяра и че няма да се стигне до безпорядък заради очевидни несъгласия, които да срутват доверието. А хаосът скоро се възцари.
Заповеди и контразаповеди
Типичен образец какво тъкмо се случи с курса за битка с ковид бяха заповедите за носене на маски – по кое време и къде да се носят, само че най-много за какво? На 30 март, тогавашният здравен министър Кирил Ананиев, който стои към този момент ред години в ръководството, само че като финансист, издаде заповед, без значение дали е намерено или закрито. Последва гърмеж от неодобрение – най-много за какво навън, и страната клекна за часове –. Десетина дни по-късно отново стигнахме до това да се вършим на страна –, без значение навън или закрито!
Тези завои обаче въобще ги нямаше в държанието на хората, които постановат разпоредбите и които би трябвало да служат за държание за образец! Например –, воглаве с държанието на (уж) гневната му съпротива Корнелия Нинова. И двамата в последна сметка се заразиха с ковид, през есента. Борисов стигна до такава степен да изяснява на различен човек, до момента в който самият той не я носи! Дори лекарят генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски, началник на Националния действен щаб (НОЩ), направи цялостен гаф от пиар позиция –! Изобщо не беше чудно, че даже в наличието на Мутафчийски, който обществено беше в ролята на страж на реда, само че юридически е просто един консултант, и нямаше последици – освен това състояние по какъв начин тъкмо обществото да е мобилизирано да извършва? Редно е да отбележим, че Борисов, Нинова, а и Цветан Цветанов – само че не в персонално качество, а де факто техните партии и чак в края на септември, не при започване на пандемията, когато се поставяха основите на публичното държание!
Показателно е и едно от 300 лв. за неносене на маска в градския превоз – тъй като, съгласно съдията, има цялостно недоумение на нормотворческия развой от страна на изпълнителната власт! По-просто казано – ръководещите ни не знаят по какъв начин и надлежно не могат да вършат закони! Пример за безусловно непрозрачния метод, по който ставаха законодателните промени за изключителното състояние –!
Маските бяха еманация на държавническата беззащитност – даже и през есента, когато имахме значително дни с по 4000 доказано с PCR инфектирани дневно, беше въведена отново заповед, при скупчване на хора т.е. по чисто индивидуален аршин (какво значи струпване), а не при ясни правила! Но не беше единствено това – спомнете си да вземем за пример опакованите и даже махнати пейки в парковете напролет, лъкатушенето по кое време ще отворим детските градини и яслите, откакто ги затворихме в края на ноември, приказките на Бойко Борисов по какъв начин страната няма да затваря и би трябвало да се научим да живеем с този вирус, само че в последна сметка трябваше да позатворим в самия завършек на годината! Друг неоспорим връх на беззащитност беше тъкмо по Великден, само че с оповестяване, че това става в типичния за връзка на ръководството от пролетта жанр по нощите и то безусловно час преди Разпети петък т.е. когато към този момент решилите да пътуват всеобщо бяха излезли от столицата и надлежно нямаше по какъв начин с толкоз късно затваряне да бъде спряно дейно разпространяване на болест!
Такива решения често-често бяха вземани без пояснение на каква научна база се прави това – а за толкоз месеци на пандемия, в действителност публично оповестено научно проучване от България за ковид има, за протоколи на лекуване. И в случай че при започване на пандемията можеше да има оправдания, че не знаем с какво се сблъскваме, че даже СЗО даваше спорни сигнали за маските да вземем за пример, то с течение на времето остана ясното чувство, че ограниченията в България се вземат на око. А те въздействат директно на хората и то в най-важни аспекти – като тези да могат да работят, с цел да могат да живеят обикновено!
Здравен и психически резултат
Едва ли някой умишлен българин ще не помни пролетта на брифингите. Всеки ден живеехме в брифинг – защо ли не! Личното мнение на пишещият този преглед е, че голямото болшинство брифинги не носеха практическа изгода на обществото в битката с COVID-19 – освен това, психологическият резултат беше доста по-жесток. Какви тъкмо са вредите за душeвността на куп хора, когато се афишира ексклузивен брифинг след 22:30 часа и в 23:30 часа бива обявено, че? Каква е осведомителната стойност за обществото и с какво известието щеше да е по-малко скъпо, в случай че беше направено на идващия ден сутринта?
Това е единствено един от множеството образци на сбъркана информационна политика на държавното управление по отношение на пандемията. Накратко, тя може да бъде разграничена на пролетна и есенна. През пролетта, при доста по-сериозното затваряне, употребяваният от властта език беше безусловно жесток. Достатъчно е да напомним по какъв начин по Великден " да не стане да употребяват хладилните камери не за месо, а за предпазване на трупове или площадките, на които се пързалят децата, да станат морги ", а при започване на ноември, при немислими напролет дневна численост случаи – по 3000-4000 дневно публично, Бог знае какъв брой импровизирано,: " Знам, че здравите би трябвало да работят, инфектираните да се карантинират, болните незабавно да се лекуват. Затова и усилихме лечебни заведения, служители на реда, огнеборци, всичко ".
Понеже станахме толкоз мощни, да напомним и по какъв начин напролет Делян Пеевски настойчиво беше пробутван като най-големия донор в битката с ковид – даже бъдещият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който тогава ръководеше Александровска болница, се радваше, откакто преди този момент поради скандалното му искане дарените от него респиратори да се употребяват първо за хора от компанията му, в случай че имат потребност и без значение дали тези апарати в дадения миг се употребяват в помощ на други пациенти. Пеевски публично такова нещо не изиска – само че когато журналистката Венелина Попова, дълготраен сътрудник на БНР, потегли, от кое място идват, последва ответен медиен контраудар – от изданията на Пеевски. За настоящия ни здравен министър това не стана тематика.
Основното опрощение за здравната политика на Борисов – пролетта не сме знаели какво идва, в този момент към този момент знаем и: " Страшно и гадно, спор няма. Преодолимо ли е? Преодолимо е. Заедно можеме ли? Можеме. Имаме ли всичко обезпечено за идващите месеци? Имаме. Гладен няма да оставя никой. Ваксините почват да излизат. Февруари, март, април ще изправя ей по този начин страната ". Колко тъкмо готова се оказа здравната система може всеки да си спомни както от множеството репортажи какво се случва, когато тръгнеш да търсиш болница, тъй като COVID-19 те е настигнал. Факт е, че стигнахме до такава степен Министерство на вътрешните работи да става " Спешна помощ " – и всичко поради недалновидни държавници,! В по-дългосрочен проект, резултатът от работата на поредност ръководства през Прехода може да се заключи със систематичното! Но през есента актуалният здравен министър проф. Костадин Ангелов неведнъж повтаряше по какъв начин времето на рецесия не е време на промяна, откакто до момента в който беше началник на Александровска болница напролет питаше публицистите знаят ли какво било да поръчваш чували за трупове – тъй като не беше време за промяна, нямаше да вземем за пример по какъв начин законно частни коли за спешна помощ да оказват помощ на държавните. Всичко за способността страната да ни опази под управлението на държавното управление на Борисов обаче може да бъде систематизирано с!
Числата демонстрираха резултатите – тъй като пред тях и боговете мълчат. В късна есен България съумя да стигне на в света! От това " достижение " по-красноречив отговор за качествата на ръководещите ни няма – както и за подготовката на страната, откакто напролет се опазихме от сюжет като в Италия или Испания. Но и писмено имаше какво да се види – съгласно заповед РД-01-159/27.03.2020 на предходния здравен министър Кирил Ананиев, т.е. от края на март, в България има 7473 кревати за инфектирани в некритично положение и още 1347 интензивни кревати - т.е. за заболели в тежко положение. Но единствено 4 месеца по-късно, т.е. към края на юли, наследникът на Ананиев Костадин Ангелов споделя в своята заповед № РД-01-439/27.07.2020, че разполагаме със 7307 кревати за некритично заболели от COVID-19 и 1108 интензивни кревати – очевидно е ясно по какъв начин още през юли ни понижават леглата и повода е единствено една – че няма задоволително личен състав да ги обслужва! Оттук към този момент следват въпросите какъв брой тъкмо предпазени са нашите медици на работа и можеше ли да се направи повече в това отношение!
За край припомняме пророческите думи на генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, началник на Националния действен щаб (НОЩ): " ". Припомняме ги поради следното: Вие, генерале, бяхте ли наясно още в средата на май, че страната при сегашното политическо управление е работила и продължава да работи по този начин, че да не бъде осъществена най-хубавата подготовка за втората вълна на COVID-19 наесен? И в случай че сте бил наясно, какво още вършиме в работа на това държавно управление? Като офицер можете да отговорите – в случай че не на нас, най-малко някъде на някой брифинг и без да чакате да ви питаме!
Икономическите ограничения и резултатът им
Да стартираме с това, което изрази като очакване към този момент някогашният финансов министър. Неговият най-черен сюжет беше за 3% стесняване на Брутният вътрешен продукт. Много бързо, още при започване на април Световната банка сподели, че ще е по-зле, а в края на ноември икономическият министър Лъчезар Борисов призна, че! Само че беше изработен при най-черния сюжет на Горанов - оптимисти до дъно!!!
Още напролет таван за нов държавен дълг от 10 милиарда лв. и опция да изтегли външен заем за 10 милиарда евро! Но главната помощ за българската стопанска система идва с европари! Представители на две работодателски организации – БСК и АИКБ, и по какъв начин поради характерните процедури по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК) в действителност минават месеци, преди помощта за кандидатствалия бизнес да пристигна, а това е все едно нуждаещ се от незабавна помощ да бъде прегледан и лекуван в миналото си.
Освен това – безвъзмездната помощ за стопанската система ни се заключи в грантове сред 3000 и 10 000 лв.. Всичко друго са заеми – безлихвени или нисколихвени, само че това са заеми, които би трябвало да се връщат! Как почнаха да оказват помощ прилежащите ни страни още като стана ясно каква рецесия идва –!
Предвид и последния посочен с обособен материал образец, дано се спрем и на най-шумно прокламираната мярка от държавното управление – 60 на 40. Реакцията на счетоводител незабавно като се разбра за нея: " Какво в действителност вършиме? Давате компенсацията за безработица на работодателя, само че си спестявате осигуровките, които бихте платили, в случай че лицето отиде на борсата (не сме тъпи все пак). За работодателя остава задължението да заплаща заплата за неизработен труд, в това число осигуровки върху цялата сума. На който и клиент да споделих за опцията, отговорът беше " аз от къде да взема останалите пари? ", и още " по-добре да ги съкратя, отново ще взимат същото, само че аз няма да се натоварвам "., само че единствено за туризма и то чак от началото на юли.
Все отново, " 60 на 40 " в действителност се оказа много употребена мярка за запазване на работни места. Но пък и усещане направиха някои от имената, които взеха пари – като едно от скандалните имена в сагата " КТБ " Едоардо Миролио или ФК Лудогорец, първенецът по футбол на България –! А в края на годината, който пречи да бъде получена помощ по " 60 на 40 ", само че стремително общественото министерство отхвърли, че трябвало да се подават нови доклади. Според Рая Вълкова, член на УС на туристическия бизнес в Банско обаче: " В края на месец октомври, така наречен удължение на мярката до декември, внезапно включи период за подаване на отчетни документи, който по никакъв метод не кореспондира с останалата нормативна база – нито с решение, нито с разпореждане на Министерския съвет. Идва изведнъж с едно известие на Агенцията по заетостта. Този период е до 20 октомври всички би трябвало да съобщи докладите си за месеците до септември. Това обаче няма по какъв начин да се случи за секторите Туризъм и Транспорт, тъй като едно от условията на програмата е първо те да са получили тези 290 лева на човек, когато мярката стана 80/20, и по-късно те могат да аплайват за останалите 60/40. Сега се оказва, че огромна част от компаниите към момента не са получили парите – по 290 лева на човек, и действително те даже още не знаят, че са изпуснали периода до 28 октомври. И сега, в който си подадат към този момент цялостният доклад, той ще бъде отритнат, както се случи към този момент с доста компании. "
Най-показателно обаче беше по какъв начин тъкмо в седмицата преди Коледа Народното събрание промени закона за изключителното състояние по този начин, че за безплатна финансова помощ ще могат да аплайват и засегнатите от рецесията по Кодекса на труда и по Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност. С други думи вместо спазващите закона да имат преимущество, има едно хубаво равнене – и надали е единствено равнене, като огледа човек всички вероятни показатели за корупция!
И да не забравяме - популизмът на депутатите със, както и с тези на държавното управление, които сякаш стопираха да вземат пари през изключителното състояние! Най-добре е илюстрирано по какъв начин се разминаха приказки и дейности за съпричастност с възнагражденията им!
Планът за възобновяване
Безпрецедентната рецесия поради ковид провокира реакция на равнище Европейски съюз. Беше признато в идната многогодишна финансова рамка на Съюза (2021 – 2027 година) да има особено отделени пари за икономическо възобновяване. За задачата, всяка страна-членка би трябвало да показа народен проект за промени за утвърждение от Брюксел –!
- Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Бяха извършени и четири полемики – за всеки от стълбовете, само че мнението на поканените специалисти може да се сумира в думите на: " За страдание, администрацията се отнася към този инструмент като към нова оперативна стратегия – още пари за асимилиране ". А хрумвания има – да вземем за пример тези с адрес " президентството "! Но откакто има рецензии даже от проправителствени организации, бъдещето от позиция сполучливо и потребно за обществото осъществяване на проекта не наподобява розово!
За край по отношение на контрола – при заложени от Actualno.com въпроси по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) към края на октомври, че не води доклад за събраните от полицията пари от санкции за нарушение на ограниченията против COVID-19! Оправданието – финансовият министър не им наредил да вършат доклад и да се регистрират! Така не е ясно какъв брой пари са събрани, при минимална санкция 300 лева за административно нарушаване, нито е ясно къде тъкмо са отишли! А за малко над 35 000 лева събрани санкции от заведения за хранене и заведения – до края на октомври! Това е още един мотив за размисъл за държавното ръководство!
И тъй като персоналният образец приказва най-силно, ето и - сами го оценете!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР