На 13 март 2020 г. се навършват 23 г. от

...
На 13 март 2020 г. се навършват 23 г. от
Коментари Харесай

Във Варна почитат паметта на въздушен герой от Втората световна война

 На 13 март 2020 година се навършват 23 година от гибелта на ген. Стоян Стоянов, въздушен ас и воин от Втората международна война.

В тази връзка от 11 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметната му плоча, която се намира в родната му къща в квартал Галата. Организатор на събитието е отдел " Нова история " към Регионалния исторически музей - Варна.

Стоян Стоянов е роден на 12 март 1913 в село Галата, пет месеца откакто татко му Илия Стоянов умира при Караагач дере край Одрин като знаменосец на 8 Приморски полк. Израства в учебно заведение за сираци във Варна. През 1930 постъпва в Духовната семинария, където образованието било гратис. През април 1934 е признат в ШЗО като кавалерист, само че като подобен служи едвам до есента, когато кандидатства и е признат във Военното на Негово Величество цар Борис III учебно заведение. През 1937 постъпва в Авиаторската школа в Казънлък. Заради извънредно положителните резултати, които демонстрира, през юли 1938 е изпратен на специализация в Германия, а през септември същата година в школата за върховен пилотаж " Вернойхен ". Там той става и първият българин, летял на Messerscmitt. Дипломира се като инструктор-изтребител и образова други български летци, сред които и героят-летец Димитър Списаревски.

През 1939 се завръща в България и е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Карлово. На 1 август 1943, поручик Стоян Стоянов смъква В-24 Liberator и поврежда още един във въздушните боеве за отбрана на небето над София. На 7 август 1943 година, поручик Стоянов получава медал " За смелост ", с което става първият български офицер от Втората международна война, награден персонално от цар Борис III с този медал. За цялата война взе участие в над 40 въздушни багра и се трансформира в най-резултатният български ас.

След 9 септември 1944 година поручик Стоян Стоянов взе участие в бойни полети против изтеглящите се на север немски войски в Югославия. В края на 1944 година е създаден капитан и скоро по-късно майор. В началото на 1945 година пръв минава на руския изтребител Як-9М и образова българските летци да летят с него. През 1947 година е подполковник и шеф на изтребителната авиация, през 1949 година - шеф на бойната подготовка на Военновъздушни сили, през 1951 година - полковник, зам. командващ Противовъздушна отбрана.

Като някогашен царски офицер и обучаван от немски военни чиновници той и брачната половинка му, както и познатите му царски офицери са били непрекъснато обект на наблюдаване от Държавна сигурност и Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) /разработка " ФРИЦ " /. За посещаване в катедралата " Александър Невски " с униформа е засечен от Държавна сигурност и за малко не е уволнен, само че тогавашният му зависещ, З. Захариев, който става шеф на Военновъздушни сили на Народна република България, го избавя. Стоян Стоянов е уволнен от Военновъздушни сили по политически и идейни " съображения за сигурност " през 1956 година след опита на Унгария да се откъсне от Източния блок. На 43 години той остава без право на непрекъсната работа и с дребна за чина му пенсия.

След демократичните промени България си спомня за своите герои от войните и покачва в чин починалите и останалите живи от тях. Един от тях е и Стоян Стоянов, който през 1992 година е създаден в чин генерал-майор от запаса на Военновъздушни сили.

Ген. Стоян Стоянов почива в Карлово на 13 март 1997 година През 1998 година в родното му място – с. Галата (днес квартал на гр. Варна), по самодейност на подполковник Виктор Ценов и със съдействието на кмета на гр. Варна - Христо Кирчев, е сложена възпоменателна плоча.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР