На 13 и 20 януари всички жени в Кърджали над

...
На 13 и 20 януари всички жени в Кърджали над
Коментари Харесай

На 13 и 20 януари всички жени над 60 г. в Кърджали мерят безплатно костната си плътност

На 13 и 20 януари всички дами в Кърджали над 60-годишна възраст могат да измерят гратис костната си компактност сред 13 и 17 ч. в кабинета на доктор Абдул Азиз на бул. ”Тракия ” 13. Измерването е част от предварителната защита против остеопороза – третото най-масово и обществено значимо заболяване след исхемична болест на сърцето и инсулт.

" Остеопорозата съставлява хронично костно заболяване, характеризиращо се с понижаване на костната компактност и нараснал риск от строшаване на костите. Тя е " невидимата опасност " за нашите пациенти. ”, споделя ревматологът доктор Абдул Азиз.

Специалистът показва като съществени признаци болките в костната система, понижаване на тежестта и килнат гръбначен дирек. Предупредителен знак за фрактура на прешлените е загубата на височина с повече от 3 см. Притеснителен сигнал са и остеопоричните фрактури на китките, гръбначния дирек и бедрената кост след рухване, удар или даже при навеждане.

Според доктор Азис рисковите фактори за появяването на остеопороза включват приемственост, предходни фрактури, менопауза, унищожаване на матката или на яйчниците при млади дами, лекуване с кортикостероиди и хормони, както и възраст над 65 година при мъжете.

“Горещо предлагам пациентите постоянно да ревизират положението на щитовидната и паращитовидните жлези, а също по този начин и да лекуват диабетни и чернодробни болести в поредност, като не престават лекуването си до края. Дори да стартират да виждат усъвършенстване, ключът е в постоянството. Нека се стремят да заобикалят да заобикалят алкохола и тютюнопушенето. Важно е да употребяват млечни артикули и да си набират задоволително витамин К. Препоръчвам и слънчевите бани за повече витамин D3. ”, добавя доктор Азиз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР