На 13 и 14 май началникът на отбраната адмирал Емил

...
На 13 и 14 май началникът на отбраната адмирал Емил
Коментари Харесай

Началникът на отбраната: Всяка криза предоставя възможности, за да бъдем по-подготвени в бъдеще

На 13 и 14 май началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов взе участие в съвещанията на военните комитети на Европейския съюз и НАТО, извършени посредством видеоконферентна връзка.

В изявлението си на форума на 13 май адмирал Ефтимов уточни отрицателното влияние, което оказва пандемията от COVID-19 върху всички сфери на публичния живот, в това число в региона на сигурността и защитата.

Началникът на защитата разкри какъв брой военни са инфектирани с COVID-19

„ Следва бързо да се приспособяваме към тази нова конюнктура “, съобщи началникът на защитата.

Той приветства самодейността на Европейската работа за външна активност и военния секретариат за основаване на механизъм за шерване на информация за помощта, която военните оказват на гражданските управляващи в обособените страни членки при битката със болестта.

Началникът на защитата посочи нуждата да се извлекат поучения от международната пандемия. „ Всяка рецесия дава благоприятни условия, от които следва да се възползваме, с цел да бъдем по-подготвени при бъдещи спешни обстановки от сходен темперамент “, безапелационен бе адмирал Ефтимов. Той сложи акцент върху ролята на българския медицински екип в състава на задачата в Мали, където военните ни медици са реагирали съответно в усложнената конюнктура.

Заседанието бе ръководено от ръководителя на Военния комитет военачалник Клаудио Грациано и в него участваха ръководителят на Военния комитет на НАТО основен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч и представител на Европейската комисия.

В послание висшият представител на Съюза по въпросите на външните политика и политиката за сигурност Жозеп Борел Фонтелес акцентира ролята на комитета и приветства военните ръководители за приноса им към задачите и интервенциите на Евросъюза.

Началникът на защитата: Със закупуването на Ф-16 влязохме в 21-ви век

Участниците в онлайн форума разискаха въздействието на пандемията върху военните задачи и интервенции на Европейски Съюз и адаптирането им в сходство с ограниченията за битка с рецесията. Те показаха общо мнение, че при такива изключителни условия – здравето и сигурността на военнослужещите остават от първостепенно значение, като в същото време оперативните действия на военните задачи и интервенции би трябвало да продължат, потвърждавайки ангажираността на съюза към сигурността и защитата.

Приветстваха навременните ограничения, подхванати от новосъздаденото звено за обмисляне на военни задачи и интервенции в съюза, и откроиха способността за стратегическа въздушна здравна евакуация и военната подвижност като основни в изискванията на рецесия от сходен темперамент. По отношение на предстоящата втора вълна от COVID-19 предложиха интегриран метод сред цивилните и военни структури на Европейски Съюз.

На провелото се през вчерашния ден, 14 май, съвещание на Военния комитет на Алианса бяха разисквани настоящите интервенции и задачи на НАТО, уговорките на съдружниците и развиването на ситуацията в Афганистан, Ирак и други региони от стратегическа значимост за пакта.

В изявлението си адмирал Емил Ефтимов удостовери, че макар актуалната пандемия, ще продължим да изпълняваме поетите задължения по присъединяване на страната ни в интервенциите и задачите на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак. Началникът на защитата акцентира, че сигурността и стабилността на Западните Балкани и Черноморския район са стратегически приоритет за България. Потвърдена беше готовността на страната да бъде хазаин на Регионалната координационна функционалност на НАТО за Черно море.

Въпросите по отбранителното обмисляне в Алианса, обвързвано с построяването на нужните качества, бе друга съществена тематика на форума. Взети бяха решения и дадени инструкции за по-нататъшна работа, обвързвана със съгласуването на концепциите по използването на Военната тактика на съюза.

На съвещанието бяха разисквани и дейностите на НАТО по подкрепяне на съдружниците и сътрудниците в битката за превъзмогване на проблемите от създалата се обстановка с COVID-19. Набелязани бяха съответни посоки по обезпечаване на навреме и дейно взаимоотношение на органите и организациите на Алианса със съответните институции на обособените страни за справяне с зародилата рецесия и най-много подготовката за възможна втора вълна на пандемията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР