На 13 февруари в зала Плевен на Областната администрация се

...
На 13 февруари в зала Плевен на Областната администрация се
Коментари Харесай

Заседание на Областното звено за прилагане на Механизма за включване в образователната система на деца и ученици

На 13 февруари в зала „ Плевен ” на Областната администрация се организира съвещание на Областното координационно звено за използване на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, регламентиран от разпореждане №100 на Министерски съвет от 08.06.2018 година Заседанието беше свикано от ръководителя на Областното координационно звено Николай Абрашев – заместител регионален шеф.



Механизмът се ползва във връзка с децата и учениците, които не са обхванати в просветителната система, за които има риск от отпадане от учебно заведение и детска градина или са напуснали прибързано просветителната система.

Албена Тотева – шеф на Регионалното ръководство на образованието – Плевен. откри форума с положителната вест, че Плевенска област е единствената в страната със 100% обсег на учениците от 7 и 8 клас. Този резултат е реализиран с помощта на партньорството сред шефовете на учебните заведения и общинските администрации. Беше маркирано и положителното партньорство на РУО с полицията и Агенцията за обществено подкрепяне.



В този подтекст, Албена Тотева благодари на общинските администрации от региона, като изключително акцентира ефикасната работа по обгръщане от системата на образованието на децата и учениците в общините: Левски, Червен бряг, Белене, Кнежа и Долни Дъбник. Тя прикани към още по-активна взаимна работа и съгласуваност сред институциите по места. Само по този начин управленията на учебните заведения ще имат мощен институционален тил в работата си със фамилиите, които неглижират нуждата от обучение за своите деца.

Албена Тотева настоя общинските администрации да регламентират и задействат процедура по налагане на наказания на родителите, които лишават децата си от достъп до учебно заведение, като навреме уведомяват регионалния шеф за всички съответни случаи.

Николай Абрашев акцентира значимостта на използването на Механизма, тъй като необхванатите от просветителната система деца и възпитаници са капацитети безработни в бъдеще.

На съвещанието на Областното координационно звено, като се изключи че беше изработен доклад за постигнатото, беше обменен скъп опит, дискутираха се проблемите и компликациите, очерта се нуждата от усилване на междуинституционалното партньорство и от актуализиране въз основата данни за отпадналите от учебно заведение деца с подробна информация за съответните аргументи, довели до това.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР