На 13 февруари се чества деня на Св. Евлогий, архиепископ

...
На 13 февруари се чества деня на Св. Евлогий, архиепископ
Коментари Харесай

Свети Евлогий и Света Зоя

На 13 февруари се празнува деня на Св. Евлогий, архиепископ Александрийски.

Той е бил благоверен и лоялен на вярата Христова. Живял е по времето на император Ираклий (VII век).

Името Евлоги значи „ добра дума ", „ прослава ". То произлиза от гръцките еu, което значи „ положително ", и logos - „ дума ".

На този ден се почитат още Св. преподобни Мартиниан и Св. преподобни Зоя и Фотиния. Преподобни Мартиниан бил родом от Кесария Палестинска.

Името Зоя пък значи „ живот ".

Тя е била византийска императрица и мъченица, чиято памет се уважава на 13 февруари.

На 18 години Мартиниан се отдръпнал в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и битка с доста изкушения. Когато една жена пристигнала да го изкушава и видял, че ще падне в грях с нея, той скочил необут в огъня и стоял там до момента в който от болежка била убита у него всякаква сласт. Когато му се явили други изкушения, той избягал на самотна канара измежду морето, с цел да се избави от сексапил.

По Божия промисъл делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега. Тогава Мартиниан решил на никое място да не се настанява за непрекъснато, а непрестанно да пътува.

За две години той обходил 164 града, като на всички места проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.

Имен ден през днешния ден честват хората с имена Евлоги, Евлогия, Зоя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР