На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ

...
На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ
Коментари Харесай

България обявява война на САЩ и Великобритания

На 13 декември 1941 година България афишира война на Съединени американски щати и Англия в качеството си на съдружник на Германия. Управляващите у нас считат, че това ще бъде по-скоро алегорично деяние и до действителни военни дейности няма да се стигне. Министър-председателят проф. Богдан Филов предлага на държавното управление да се вземе решение за оповестяване на войната.

По думите на Филов, царят утвърждава предлагането, само че “очевидно насилствено и беше много нервозен и угрижен ”. На процедура Цар Борис III, наподобява, е единственият, който предусеща до какви беди ще докара това решение. В последна сметка на 13 декември, събота, когато Богдан Филов прочита в Народното събрание декларацията на държавното управление за оповестяването на война на Съединени американски щати и Англия, като се базира на член 3 от Тристранния пакт, ”който ни задължава към своите съдружници ”. Депутатите от болшинството са опиянени и го акламират с френетични крясъци “ура ”. В тази конюнктура на всеобща еуфория Никола Мушанов желае думата, само че с крясъци “долу ” и “предател ” е принуден да мълчи и да не мърда от мястото си.

В речта си пред Народното събрание проф. Филов изяснява, че решението на държавното управление дава отговор на ползите на страната и на изискванията сега. След като се откриват в Южна Италия, британско-американските въздушни армии стартират след година и половина оттова бомбардировъчна война на Балканския полуостров. Жертвите са: 4208 убити, умряли от рани и безследно изчезнали и 4744 тежко ранени. Само в София са разрушени 12 657 цивилен, публични и жилищни здания, повредените в една или друга степен са в пъти повече.

Още преди да е приключила Втората международна война, президентът на Съединени американски щати Франклун Рузвелт и министър председателят на Англия Уинстън Чърчил се съгласяват с предлагането на водача на Съюз на съветските социалистически републики Йосиф Сталин България да бъде предадена на Съветската зона. Така спечелилият от войната взема решение ориста на нашата татковина. Самият Богдан Филов е наказан на гибел от Народния съд и eкзекутиран.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР