На 1200 километра от Пловдив се намира един от най-

...
На 1200 километра от Пловдив се намира един от най-
Коментари Харесай

Тайните на "Земята на красивите коне", която е само на един хвърлей от България

На 1200 километра от Пловдив се намира един от най- огромните открити музеи в света. „ Земята на красивите коне” – Кападокия е необикновено комбиниране от история, просвета, природа и въздушни атракции. Вълшебните комини, подземните градове, скални църкви със непокътнати фрески и шарените балони са се трансформирали в запазена марка на това мистично място, написа Trafficnews.bg.
Кападокия има антична и богата история. Тук се заселват хора още през Палеолита. В продължение на към 300 години (III в.пр.н.е – I в.) е независимо кралство. Но през по-голямата част от историята си съществува като самостоятелна област от огромните империи. Кападокия е била част Персийската, Римската, Византийската и Османската империя.
Макар и обитаема в този момент от мюсюлмани, Кападокия има изключително значение за християните. Счита се, че точно тук са живели едни от първите хора, отдадени в християнската вяра. За тяхната голяма отдаденост към Бог приказват десетките непокътнати в достоверно положение църкви на територията на скалния комплекс. Издълбани в скалите, красиво изографисани, богато орнаментирани тук могат да се преброят над 370 храма. За страдание по време на османския интервал очите на светците са били избодени, а доста от стенописите поругани.

Същите скални църкви могат да бъдат забелязани и в Саси – остарелият квартал на италианския град Матера. Смята се, че тези храмове са построени и изографисани от християнски бегълци от Кападокия.
Кападокия е едно от най-забележителните места по света. Всяка заран над причудливите вулканични форми в долината се издигат стотици балони. Гледката, обичана на фотографите, е незабравима. Както от въздуха, по този начин и от земята. Балоните летят над Кападокия целогодишно, с изключение на в дните, в които има прекомерно мощен вятър или вали. Тогава полетите се отсрочват. Цената е 150 евро на човек. Балонът се издига на 1500 метра височина и от птичи взор туристите преглеждат забележителния ландшафт на Долината на Гьореме.

На турски името идва от " гьор-еми " - " дано никой не ни види ". И фактически - както домовете, по този начин и църквите на античните християни са били незабележими измежду стотиците вулканични формирания.
Гледките подземен обаче също не са за пропускане. През римския интервал, мнозина християни се заселват тук, търсейки леговище от гоненията. Те откриват, че скалите на Кападокия са меки и елементарно могат да бъдат издълбани. Така се появяват скалните жилища и подземните градове. Две от най-интересните туристически атракции в покрайнината са точно подземните градове Деринкую и Каймакли, които са свързани с 8-километров тунел.

Друга обичана атракция на туристите е Долината на гълъбите, където в издълбани в скалите нищи живеят стотици гълъби. В далечни времена те са били отглеждани поради изпражненията им, от които локалните хора правили бои, тор и барут. Също по този начин замествали сегашните телекомуникационни компании, като разнасяли известия. Затова и никой не си и помислял да сготви някой гълъб. Сега те не престават да населяват скалните си гнезда и се хранят от ръцете на туристите.

Най- огромният град в Кападокия е Невшехир, а в непосредственост са Юргюп, Аванос, Гюлшехир, Каймъклъ. През местността минава и най-дългата река в Турция – Къзълърмак, чието име в превод значи Червената река.
Изключително атрактивни са градчетата Юч Хисар, Орта Хисар и Баш Хисар. Във всяко от тях има остатъци от антична цитадела и пещери, превърнати в бутикови хотели.


В региона живеят едни от най- изкусните майстори на грънчарството и килимарството. Техните произведения са на всички места по тесните улички и ориенталските пазари.


Разходката из шарените дюкяни, осветени от красивите лампиони от разноцветно стъкло, могат да накарат всеки да се почувства като в приказка от „ Хиляда и една нощ”.

Другите локални сувенири са бижута и фигурки от оникс, както и фамозните лучени кукли.
Традиционните ястия, наложителни за феновете на кулинарния туризъм са месо в глинен съд, имам – баялдъ, най- разнообразни типове сушени плодове и ядки, специфичните локуми и сладкишите, направени от орехи и шира /неферментирал винен сок/.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР