На 12 юни в местността Десеткар“ /село Черни Вит/ се

...
На 12 юни в местността Десеткар“ /село Черни Вит/ се
Коментари Харесай

В Черни Вит отбелязаха 145-та годишнина от гибелта на двамата Ботеви четници

На 12 юни в местността „ Десеткар “ /село Черни Вит/ се организира възпоменателно честване по случай 145-та годишнина от героичната крах на двамата Ботеви четници - капитан Никола Войновски и Илия Пандурски. Събитието се провежда всяка година на това място от кметство Черни Вит и НЧ,,Христо Смирненски 1925 година “

Кметът на Община Тетевен доктор Мадлена Бояджиева приветства присъстващите и изнесе слово, а след нея това направиха кметът на Черни Вит – госпожа Цветослава Христова и ръководителят на ОбС-Тетевен – госпожа Мария Стойчева.

Да се преклонят пред безсмъртието на българския неотстъпчив дух бяха общински съветници от Общински съвет - Тетевен, поданици и посетители на с.Черни Вит.

Всички отдадоха респект към саможертвата на героите с едноминутно безмълвие и поднасяне на цветя. След това участници от клуб „ Традиция “ пресъздадоха последните мигове от живота на капитан Никола Войновски и Илия Милчев Пандурски, с „ жива “ картина.
 Читалище „ Развитие - 1931 “ в с. Рибарица отпразнува 90 годишен празник (СНИМКИ) Читалище „ Развитие - 1931 “ в с. Рибарица отпразнува 90 годишен празник (СНИМКИ)
На 11 юни НЧ „ Развитие - 1931 “, с. Рибарица отпразнува своята 90-годишнина с юбилеен концерт. Той се организира в салона на ч...

Историята се знае от локалните хора и се предава от уста на уста: „ След убийството на Ботев, четата се разделя и 50-ина души потеглят с военния пълководец на четата Никола Войновски. При тежки боеве в Етрополския Балкан той е ранен и дружно с Илия Пандурски би трябвало да се укрият в Гложене. Там попадат на Нейо Николов - Брусненина, който ги предава. Главите на двамата са набучени на прът, а телата са заровени от три тетевенски дами.

Едни от безконечните български майки – Пенка Дикова, Драгана Стоянова и Елка Маринова от локалните махали оплакали обезглавените тела на двамата герои и по християнски ги погребали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР