На 12 юли православната ни църква почита Св. мчци Прокъл

...
На 12 юли православната ни църква почита Св. мчци Прокъл
Коментари Харесай

Вижте кои мъченици и праведници почитаме днес

На 12 юли православната ни черква уважава Св. мчци Прокъл и Иларий, Праведна Вероника и Преп. Паисий Светогорец.
Св. Прокъл бил от с. Калипта, покрай Анкира (Анкара). При царуването на Траян той бил наказан на разпятие и пробождане със стрела за непочитане на езическите богове.Когато го водели на мястото на наказването, неговият племенник, младият Иларий, му се поклонил и извикал: „ И аз съм християнин! “ Иларий бил затворен в тюрма, а Иларий седял в тъмницата и пеел: “Ще те възлюбя, Господи, цитадела моя! Господ е моя твърдиня и мое прибежище…”, от 17 псалом, а Прокъл разпнали и пускали в него стрели, до момента в който в страшни страдания починал. Вярващите погребали тялото му.
На третия ден Иларий бил грубо бичуван поради неговата неотстъпчивост във вярата. Оковали го във вериги, повлекли го вън от града и там го посекли. Тялото му било заровено покрай тялото на Прокъл.
Прокъл и Иларий потърпевши от ръката на хегемона Максим по време на ръководството на Траян. На разпита сред хегемона и Прокъл се състоял следният диалог.
– Избирай – да живееш или да умреш: ето дървото за мъчения е готово дружно с всички останали принадлежности. Чакаме твоя отговор: какво избираш?
Свети Прокъл отвърнал:
– Щом вие се страхувате да нарушите царската заповед, с цел да не бъдете подложени на краткотрайни мъчения, то ние, християните, се боим още повече да нарушим Божията заповед, с цел да не бъдем подложени на безконечни страдания, които Бог е приготвил за ония, които отстъпват от Него и се кланят на вашите лъжливи богове, които на бъдещия съд дружно с принасящите им жертва ще бъдат предадени на безконечна крах. Трябва да се боим от Бога, а не от хората.
Хегемонът му рекъл тогава:
– Нехаеш за тъгите.
Светецът отвърнал:
– Нехая за тези, само че се опасявам от безконечните.
Кондак: Като утринна звезда милостиня честното страдалчество на мъчениците Прокъл и Иларий, озаряващо ни с чудотворна светлина: по тази причина честваме вашата памет, молете Христа Бога да избави нашите души.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР