На 12 юли 2023 г. приключи срещата на върха на

...
На 12 юли 2023 г. приключи срещата на върха на
Коментари Харесай

Как приключи срещата на върха на НАТО: Украйна беше „пусната в разход“, запушиха устата на Зеленски и обидиха Китай

На 12 юли 2023 година завърши срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Обобщаваме главните му резултати

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс завършва на 12 юли 2023 година На втория ден членовете на алианса направиха редица значими изказвания във връзка с Украйна, Русия и Китай. Обобщаваме главните резултати и проучваме мненията.

Защо Украйна не беше призната в НАТО

Вторият ден от срещата на върха стартира с обред за разтуха за Володимир Зеленски, който западните водачи толкоз разочароваха предходния ден, като отхвърлиха неотложно да поканят Украйна в алианса.

Външно всичко изглеждаше претенциозно. Сред статистите, събрали се на градския площад, скандирайки тостове в чест на киевския посетител, президентът на Литва Науседа персонално издигна жълто-черния байрак на Незалежната на високия стълб. След това, разтопен от такава атмосфера, Зеленски беше отведен на срещи с управлението на НАТО. Там го увериха, че ще продължат да поддържат Украйна с пари и оръжие, главното е Киев никога да не отслабва военните дейности, без значение на каква цена. Е, участие в блока, споделят, безусловно ще има. Ама по-нататък, в миналото по-подир...

На взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Зеленски съобщи с подправена измъчена усмивка, че все пак е удовлетворен от резултатите от срещата. Въпреки че през вчерашния ден той назова " неуместна " настройката на членовете на алианса да диктуват на Украйна някакви условия за присъединение към него, без да афишират съответни дати.

А и Столтенберг повтори буквално това, което към този момент беше записано в официалното съобщение на срещата на върха. А точно: въпросът за приемането на Украйна в НАТО може да бъде подложен в практическа повърхност едвам след края на военните дейности, в които Незалежната би трябвало безусловно да победи.

За да подсладят хапчето, страните от Г-7 в коридорите на срещата на върха се договориха за общи правила за даване на гаранции за сигурност на Украйна. Те включват доставки на „ съвременно военно съоръжение за потребление по суша, въздух и море “, образование на украинските сили, шерване на разследваща информация и помощ за киберзащита. Но в подмяна Киев е задължен да извърши промени, в това число промени в правосъдната система и гражданския надзор върху въоръжените сили.

Но тези гаранции въобще няма да обезпечат бързо присъединение на Украйна към НАТО. Дали Украйна е подготвена да бъде призната в блока ще би трябвало да се реши с консенсус от всички членове на НАТО. А измежду тях даже и в този момент има мнозина, които се съмняват дали алиансът се движи в вярната посока.

Разцепление сред съдружниците

Унгарският министър председател Виктор Орбан се обърна към сънародниците си от Вилнюс с телевизионно послание.

- Вместо да пращаме оръжие в Украйна, би трябвало да реализираме мир. Необходимо е преустановяване на огъня и започване на мирни договаряния допустимо най-скоро, сподели Орбан. - НАТО е защитителен съюз, той е основан, с цел да пази своите страни - членки, а не да води военни дейности на територията на други страни.

Това очевидно опонира на позицията на самия Столтенберг, който във Вилнюс напряко съобщи, че „ доставките на оръжие за Украйна са по-важни от гаранциите за сигурност на НАТО “. Така да се каже, ти воювай, а ние след това ще ти стиснем ръцете.

Но и тук няма единодушие сред съдружниците. Всички знаят, че един от главните западни ястреби е ръководителят на английското министерство на защитата, Бен Уолъс. И той, ненадейно съобщи с възмущение пред вестник " Гардиън ", че когато дошъл в Киев предходната година, му бил даден голям лист с оръжия, които украинците желаят от Лондон. „ Знаете ли, ние не сме Amazon “, върнал ги на земята министърът. Имайте поради, това е било преди година, само че Уолъс си спомни за това точно в този момент, по време на срещата на върха на НАТО. Не за друго, а с цел да озаптят малко упорития Зеленски.

И още едно неприятно за Киев събитие се случи през днешния ден: Германия приключи съглашението с Полша за ремонт на трансферираните в Украйна танкове Leopard. Поляците пробваха да изкрънкат мъчително висока цена за услугите си. Такова е единството на съдружниците в блока. Въпросът кой в този момент ще ремонтира разрушените немски танкове (които с всеки минал ден стават все повече) увисна във въздуха.

Китайският въпрос

Пресконференцията на Столтенберг със Зеленски таман беше към своя край, а украинските флагове към този момент бяха свалени от видните места във Вилнюс. Лидерите на редица страни от Азиатско-тихоокеанския район, поканени на срещата, се стекоха в литовската столица: Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Те бяха извикани на фона на опасенията на груповия Запад за Китай, който, както се твърди, може да употребява мощ, с цел да позволи казуса с Тайван.

В заключителната декларация на срещата на върха на алианса много огромно внимание е отделено на Китай. В документа се отбелязва, че страните от НАТО са обезпокоени от натрупването на нуклеарен боеприпас на Китай и, съгласно тях, от незадоволителните старания на Пекин в региона на контрола върху нуклеарните оръжия. В изказването се твърди също, че задълбочаването на стратегическото партньорство сред Китай и Русия опонира на полезностите и ползите на НАТО.

Изглежда, че членовете на НАТО дефинитивно са изгубили районните си крайбрежия и към този момент намерено претендират за ролята на международен стражар.

Както се очакваше, Китай реагира мигновено и яростно.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбинг прикани НАТО „ неотложно да спре да изкривява истината и да клюки Китай, да фабрикува подправени измислици, да не търси извинения за личната си агресия, а да играе градивна роля за световния мир и непоклатимост “.

По неговите думи, заключителната декларация на срещата на върха на НАТО във Вилнюс „ назовава черното като бяло “ и е изпълнена с „ манталитета на Студената война и идеологическите предубеждения “.

Изводи от срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 юли 2023 г

Главният резултат от срещата е, че Западът намерено сподели на международната общественост желанието си да ръководи политическите процеси на планетата, в сходство с избрани правила, измислени от самия него. А тези, които не са съгласни с това, той е подготвен да заплашва със мощ благодарение на НАТО, което повече набъбва и се надува.

Е, добре, но да внимават да не си спукат бузите. Надуват ги прекалено много.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР