На 12 септември преди точно 11 години за пръв път

...
На 12 септември преди точно 11 години за пръв път
Коментари Харесай

12 години от чудото! Наистина беше чудо и Левски го направи

На 12 септември преди тъкмо 11 години за пръв път български отбор взе участие в групите на най-силния клубен шампионат – Шампионската лига. Тогава Левски, воден от Мъри Стоилов, съумя да премине пресявките и да се озове измежду най-хубавите клубове в Европа.

Първата среща на „ сините “ бе на днешната дата против носителя на трофея за предходния сезон - Барселона. Двубоят бе на „ Ноу Камп “ и завърши с триумф за каталунците с 5:0. В състава на домакините личаха имената на Пуйол, Тюрам, Иниеста, Шави, Деко, Роналдиньо, Ето`о…

Головете за испанския гранд бяха дело на Андрес Иниеста, Людовик Жюли, Карлес Пуйол, Самуел Ето‘о и Роналдиньо. Срещата се игра пред над 90 000 души на митичния стадион в Барселона.

Какво си спомня от срещата един от титулярите на Левски – Христо Йовов?

Ето какво показа той пред БЛИЦ СПОРТ:

„ Помня доста неща и съм не запомнил доста. Това беше първия мач, първото допиране до Шампионска лига. На неповторим стадион против неповторим тим. Барселона и техните звезди ни демонстрираха тогава къде действително се намираме и на какво равнище е българският футбол. В предходния сезон играхме добре за Купата на УЕФА и имахме самочувствието, че сме стойностен тим. В последна сметка в този мач разбрахме, че има разлика сред Барселона и нашия тим. И нямаше какво да се заблуждаваме.

Бяхме два дни по-рано в Барселона. Имахме задоволително време да упражняваме на „ Ноу Камп “, да усетим атмосферата. Всички бяхме очаровани от стадион и въодушевени от идния дуел. Не сме мислели, че ще отидем и ще победим, само че искахме да се представим почтено. За страдание не успяхме доста, доста. След мача към този момент при подобен резултат нямаше какво доста да си приказваме. Но разбрахме, че сме много надалеч от най-високата спортна класа в света “, показа Йовов пред БЛИЦ СПОРТ.

„ След мача не си говорихме с сътрудниците от Барселона, единствено си разменихме фланелките. Не помня на кого тъкмо взех екипа, само че помня, че след това го подарих на някого. Това обаче бе част от удоволствието – да смениш екипите си с такива имена – Роналдиьно, Ето‘о, Иниеста, Шави, Пуйол, Деко… “, продължи Бижутера.

„ Няма нищо по-специално от това да чуеш химна на Шампионската лига. Особенно за български футболист от български клуб. Наистина е доста особено. Настроението да чуеш химна е друго.

„ Феновете на Левски одобриха умерено загубата с 0:5. Имехм добър тим, триумфи и хората ни подкрепяха. А и с рещу подобен тим на Барселона няма по какъв начин да очакваш победа “, сподели още Йовов.

На въпрос ще чуе ли скоро Левски още веднъж този химн, той отвърна по този начин: „ Това е сложен отговор. Трябва мого време. Без да недооценявам или да наскърбявам някого, считам, че сега Левски не е подготвен за това предизвикателство и би трябвало да натрупа още опит и да се развие, с цел да взе участие в такива мачове “.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ

БАРСЕЛОНА - ЛЕВСКИ 5:0
1:0 Иниеста (7), 2:0 Жюли (39), 3:0 Пуйол (49), 4:0 Ето`о (58), Роналдиньо (90+)

Барселона: 1. Виктор Валдес, 2. Жулиано Белети, 21. Лилиан Тюрам (79 - 23. Олегер Пресас), 5. Карлес Пуйол, 12. Джовани ван Бронхорст, 8. Людовик Жули (63 - 7. Ейдур Гудьонсен), 20. Деко, 3. Тиаго Мота, 24. Андрес Иниеста (71 - 6. Шави), 10. Роналдиньо, 9. Самуел Ето`О.
Треньор: Франк Рийкард (Холандия)

Левски: 1.Георги Петков, 4.Игор Томашич, 11.Елин Топузаков (к), 3.Живко Миланов, 20.Станислав Ангелов, 6.Ричард Еромоигбе, 7.Даниел Боримиров (63 - 14. Веселин Минев), 27.Седрик Бардон, 21.Димитър Телкийски, 11.Христо Йовов (70 - 18. Мирослав Иванов), 28.Емил Ангелов (46 - 9. Георги Иванов - Гонзо)
Треньор: Станимир Стоилов

 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР