На 12 октомври от 18.30 ч. в Огледална зала Нели

...
На 12 октомври от 18.30 ч. в Огледална зала Нели
Коментари Харесай

Емил Табаков гост диригент на Български камерен оркестър - Добрич

На 12 октомври от 18.30 ч. в Огледална зала „ Нели Божкова “ световноизвестният български диригент и композитор ще дирижира нашия оркестър, като в програмата е включено и неговото произведение Български танци.

Емил Табаков приключва НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ в София със специалностите диригентство при проф. Влади Симеонов, контрабас при проф. Тодор Тошев и комбинация при проф. Марин Големинов. Бил е началник на Камерния отбор „ Софийски солисти “, основен диригент на филхармониите на София и Белград, и на симфонични оркестри в Анкара и в София. В интервала 1985 – 2000 поредно е диригент, основен диригент и музикален шеф на Софийската филхармония. От края на 2008 до края на 2015 е поредно шеф на дирекция „ Музикална продукция и сформира “ на БНР и основен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Репертоарът на Емил Табаков включва оперни и симфонични творби от всички музикални столетия.

В международната процедура няма доста диригенти, които да са и в същото време композитори. Емил Табаков е създател на 11 симфонии / 7 от тях издадени на CD от британската компания Toccata Classics и следва издаването на още 3 /, концерти за оркестър, концерти за разнообразни принадлежности, Реквием по латински текст, камерни и солови творби. Повечето от тях са написани по поръчка на Международни фестивали и известни реализатори. Издадени са на CD за звукозаписни компании - Naxos, Gega, Balkanton, отличени са с национални награди и са постоянно изпълнявани в България, Германия, Португалия, Съединени американски щати, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция и други

Носител е на влиятелни национални награди в региона на музиката. Музикант на годината на БНР за 1992, Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж, един от 100-те най-хубави експерти съгласно същия интернационален институт за 2012 година През 1997 е министър на културата.

Музикалната рецензия за неговите творби: „ Това е музика на контраста, на оркестровите експлоадирания, само че и музика, която може да покори тишината с красиво оцветена звукова композиция. Табаков обича опциите и метаморфозите на оркестровия тон. Всяка оркестрова творба прави мощно усещане с виртуозното отнасяне на оркестъра. Може би това е повода за преобладаващия брой оркестрови творби в творчеството му. ”

Емил Табаков за работата си като диригент / изявление за сп. „ Култура “, 2021 г /: „ Винаги съм мислел, че диригентът, който управлява един състав, би трябвало да направи репертоара по този начин, че оптимално да запознае състава с избрани композитори, които са значими в историята на музиката. А това може да стане през цялостното творчество. За мен е значимо всеки един музикант от оркестъра да знае какъв е стилът на дадения композитор и по какъв начин се свири той. За да знае това, би трябвало да познава цялостното му творчество. Така както всички свирят Бетовен, Брамс, би трябвало да продължат и по-нататък – Малер, Брукнер, Шостакович. Това са колосите в симфоничната музика. Те построяват усета. Можеш една стратегия да направиш добре, друга не, само че това не е създаване на оркестъра, а вземане предвид единствено с интереса на публиката. Ако си основен диригент, в случай че ръководиш един институт, би трябвало да мислиш по какъв начин да го изградиш и по този начин ще вдигнеш и равнището на публиката. Защото всички тези създатели са сложни, не се свирят елементарно. Но са стълбовете на симфоничното изкуство. Трябва да се познават от всеки музикант. “

Голяма горделивост за нашите музиканти и за Община град Добрич, че диригент и актуален композитор от подобен сан одобри поканата.

За концерта в Добрич е готова

Програма:

Йозеф Хайдн – Дивертименто Си бемол мажор

Волфганг Амадеус Моцарт – Дивертименто Фа мажор, К 138

Сергей Прокофиев - Мимолетности

Емил Табаков – Български танци

Билети от 16.30 ч. в деня на концерта. Цена 5 лева, за пенсионери и учащи 2 лева.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР