На 12 октомври 1901 г. президентът на САЩ Теодор Рузвелт

...
На 12 октомври 1901 г. президентът на САЩ Теодор Рузвелт
Коментари Харесай

12 октомври 1901 г. Белият дом

На 12 октомври 1901 година президентът на Съединени американски щати Теодор Рузвелт публично преименува Изпълнителния дом на Белия дом.

Преди това постройката е наричана Президентски замък, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.

През декември 1790 година президентът Джордж Вашингтон подписва документ, наименуван Act of Congress, в който дефинира град Вашингтон за столица по следния метод:...резиденцията на федералното държавно управление ще бъде в окръг, чиято повърхност няма да бъде по-голяма от 10 квадратни благи на крайбрежието на Потомак.... Намира се на адрес Вашингтон (Окръг Колумбия), Пенсилвания авеню 1600.

Лично президентът дружно с градския проектант Пиер Л'Енфант избира мястото, върху което да бъде издигнат президентският замък. Обявеният конкурс за план е извоюван от Джеймс Хобън. Сградата стартира да се построява през октомври 1792 година, а публично е предадена за потребление през 1800 година

Джордж Вашингтон поръчал постройката, само че не е живял в нея. Джон Адамс дошъл с карета в Белия дом, когато още не били измазани всички стени и стърчали скелета. След още 30 години били прокарани тръби за течаща вода, а с централно отопление Белият дом се сдобил през 1835 година Електрическо осветяване има от 1891 година, а кабинетът в западното крило бил издигнат през ръководството на Теодор Рузвелт.

Първият президент, който я употребява като своя резиденция, е Джон Адамс. От тогава до момента всяка президентска двойка прави някакви промени в интериора на постройката, защото Белият дом е освен административна постройка, само че и частен дом на президента и неговото семейство. През Първата международна война Удроу Уилсън пуснал овце да пасат на моравата пред Белия дом, с цел да се подкрепят хората на фронта, а през Втората международна война имало предложение обичайно белите стени на Белия дом да се пребоядисат в камуфлажни цветове.

По време на съществуването си Белият дом претърпява 2 пожара - по време на Британско-американската война през 1814 година и през 1929 година, когато пожар обгръща западното крило.

Вътрешното систематизиране на Белия дом е преустроено по времето на президента Хари Труман и сега непроменени са единствено външните му стени.

Шестетажната постройка има 132 стаи и 32 бани, 412 порти, 147 прозореца, 4 стълбищни кафези и 3 асансьора. В постройката има условия за забавление, като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и други Тя е една от най-популярните туристически забележителности в Съединени американски щати.

В Белия дом се организират съвещанията на държавното управление на Съединени американски щати, той е работно място за щаба на президента. За защитата му се грижат Специалните служби.

Обществените визити са налични от 07:30 ч. до 11:00 ч. от вторник до четвъртък, сред 07:30 ч. до 24:00 в петък, и сред 7.30 ч. до 13:00 събота, като се изключи националните празници или в случай че категорично не е оповестено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР