На 12 ноември мъж, пристигащ в Хонконг от Южна Африка,

...
На 12 ноември мъж, пристигащ в Хонконг от Южна Африка,
Коментари Харесай

Омикрон: от нулевия пациент до световна зараза

На 12 ноември мъж, идващ в Хонконг от Южна Африка, беше тестван за Covid и бе открито, че е позитивен за новия вариант „ Омикрон “.

Нулев пациент, наименуван N1 или индексен случай от научната общественост, дойде на интернационалното летище в Хонг Конг на 11 ноември, откакто долетя от Южна Африка през Доха в Катар с полет QR818. Мъжът е обитавал три седмици в Южна Африка и е бил отрицателен ден преди да стартира пътуването си до там.

При завръщането си с полет на Qatar Airways, 36-годишният мъж не е показвал никакви признаци. Регистрирал се е в хотел Regal Airport в Чек Лап Кок, с цел да стартира наложителната си карантина. Всеки, който идва от " високорискова " страна, може да се качи на аероплан единствено в случай че е изцяло имунизиран, само че даже и тогава би трябвало да изтърпи 21-дневна карантина. Докато са затворени, хората би трябвало да преминат шест теста за ковид, да те самонаблюдават, а 26 дни след идването си да си създадат нов тест.

Въпросният мъж – пациент 0, е извършил всички условия, а в допълнение е бил изцяло имунизиран с препарата на Pfizer на 13 май и 4 юни.

При тест на 13 ноември е посочил висок вирусен товар.

Подобно на всички идващи, които са дали позитивна проба след идването си в Хонконг, той получава номер на случая - 12388. Едва по-късно той е разпознат като " Омикрон " - „ нулев пациент “. Междувременно различен пасажер, дошъл в Хонконг предния ден дружно с „ нулевия “ пациент, отсяда в стая против него на петия етаж на същия карантинен хотел. На 18 ноември и той дава позитивна проба.

Властите в Хонконг откриват, че нулевият пациент не е носил защитна маска по коридорите в хотела си, и даже да не е имал контакт с втория инфектиран, вирусът е съумял да го болести.

На 24 ноември новият вариант получава ново име съгласно критериите, дадени на нововъзникващите разновидности на Коронавирус - B.1.1.529.

Оттам нататък историята на новия вариант е известна, а краят й – незнаен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР