На 12 май руският президент Владимир Путин проведе среща по

...
На 12 май руският президент Владимир Путин проведе среща по
Коментари Харесай

В първата битка на икономическата война бойното поле е оставено на Русия

На 12 май съветският президент Владимир Путин организира среща по стопански въпроси, по време на която очерта актуалната обстановка у нас. Но в подтекста на скорошната празнична дата, която през днешния ден стана още по-актуална от преди, той стартира с успеха във Великата отечествена война, реализирана, наред с други неща, с помощта на икономическата мощност на страната, „ която тогава се опълчи на промишлен капацитет освен на Германия, само че и на съвсем цяла Европа, която фашистите поробиха “.

Държавният глава означи, че ограниченията за обезпечаване на стабилно развиване на стопанската система в този момент се извършват в комплицирани външни условия: при непроста световна обстановка и наказания на западните страни, които предизвикат рецесия в международната стопанска система.

„ Авторите им, водени от недалновидни, раздути политически упоритости, русофобия, удрят най-много личните си национални ползи, личните си стопански системи и благосъстоянието на своите жители. Виждаме това на първо място в внезапното повишаване на инфлацията в Европа. В някои страни към този момент се е доближила до 20 % годишно, а в еврозоната като цяло цените на суровините са се нараснали с повече от единадесет % “, акцентира Владимир Путин, отбелязвайки, че „ продължаващата фикс идея за наказания “ неизбежно ще докара до „ най-сложни и непреодолими последствия за ЕС” и за най-бедните народи в света, които към този момент са изправени пред риск от апетит.

Русия, съгласно президента, решително се оправя с външните провокации. Страната явно не е застрашена от апетит: специалистите към този момент предвиждат невиждана, даже рекордна годишна продукция от зърно - към 130 милиона тона, в това число 87 милиона тона единствено пшеница.

„ Инфлацията последователно се забавя: през последния месец темпът ѝ понижа няколко пъти спрямо март, седмичното нарастване на цените към този момент спадна до 0,1 %. Това към този момент е покрай седмичния ритъм на напредък, който е в сходство с инфлационната цел на Банката на Русия “, добави Владимир Путин.

„ Инфлацията се забави доста и в действителност, Владимир Владимирович, както казахте, през миналата седмица тя понижа до 6,4 % на годишна база, т.е. като преди цялата тази обстановка “, разяснява съветският министър на икономическото развиване Максим Решетников, който показа на срещата отчет, който в реалност аргументира тезите на президента.

Годишната инфлация през първата седмица на май 2022 година възлиза на 17,7%, като се забавя до 0,1% на седмица, до момента в който през март и първата половина на април растежът е 2% на седмица, сподели ръководителят на аналитичния отдел на “А-Маркетс” Артьом Деев. Той обръща внимание на обстоятелството, че това е улеснено от прехода от вълна на бързо търсене към икономично държание на потребителите.

Какво е належащо за икономическа война

Изброявайки признаци за непоклатимост на съветската стопанска система, Владимир Путин уточни рекордното позитивно салдо, по отношение на което курсът на рублата се ускорява.

„ Тази година показва може би най-хубавата динамичност измежду всички валути на света “, означи президентът.

Действително, съгласно резултатите от първото тримесечие на 2022 година комерсиалният остатък се е удвоил повече от двойно и доближи 58,2 милиарда $.

Това се оказва като цяло удобна реакция на икономическия организъм на композиция от спорни фактори. „ Както показва Централната банка на Руската федерация, вносът от европейските страни е намалял с съвсем 40%, а от Китай – с повече от 25% “, изяснява Артьом Деев. Значителна роля за повишаването на позитивното салдо изигра и нарастването на цената на изнасяните първични материали, добавя доктор Оксана Савчина.

„ През 2022 година се чака вносът да намалее заради по-ниско търсене, стопански наказания и логистични проблеми. Износът също ще намалее, само че защото повече от 60% от структурата му се падат на енергийни запаси, при понижаване на доставките цените ще се покачат, а това леко ще компенсира финансовите загуби “, отбелязва Савчина.

Тази прогноза се удостоверява и от Александър Лосев, общоприет шеф на “Спутник Капитал Мениджмънт”. „ Предстои дълга икономическа и политическа борба със Запада. Икономическата война също е война. И с цел да се води война, както сподели сполучливият ренесансов пълководец Джан Джакомо Тривулцио, са нужни три неща: първо, пари, второ, пари и, трето, пари “, споделя Лосев, „ Тъй като в най-големите съветски компании и обществения бранш работят забележителна част от популацията, тогава решенията, взети тази година от държавното управление и Банката на Русия, ще дефинират вероятностите за страната ни за години напред и ще поддържат процеса на реиндустриализация и промяна на съветската стопанска система и ще гарантираттемпове на напредък на Брутният вътрешен продукт от порядъка на 5-10% за една година или, в случай че се окажат незадоволително неефективни, ще показват закъснение от международната икономика”.

Експертите допускат

Според резултатите от първите четири месеца на годината остатъкът на консолидирания бюджет възлиза на 2,7 трилиона рубли, което беше маркирано и на срещата по стопански въпроси.

Както изяснява Оксана Савчина, главният мотор на подобен мощен напредък са спомагателните облаги от нефт и газ, съчетани с прекратяването на бюджетното предписание.

„ Колкото повече са заканите от Запада за отхвърлянето на съветските енергийни носители, толкоз повече цените се покачват и толкоз повече облаги получават фирмите. В същото време европейците бързо усилиха размера на покупките на първични материали “, прибавя Артьом Деев.

Разбира се, изразът „ бюджетен остатък “ звучи доста по-оптимистично от „ недостиг “. В последна сметка „ недостиг “ значи, че страната няма задоволително средства и ще би трябвало да се задлъжнее, с цел да извърши всичките си отговорности. Но противоположният знак крие избрани опасности.

„ Бюджетният остатък, въпреки и позитивен, въпреки всичко е дисбаланс, защото остатъкът значи, че парите, изтеглени от стопанската система под формата на налози и такси, не се връщат незабавно в стопанската система, не работят за увеличение на Брутният вътрешен продукт, а се натрупват в сметки на Министерството на финансите “, изяснява генералният шеф на “Спутник Капитал Мениджмънт”.

Според него е належащо да се изостави политиката на строги икономии и да се стартира стимулиране на стопанската система посредством увеличение на държавните разноски.

„ Спешно би трябвало да стартираме капиталови планове и стратегии за заменяне на вноса и разширение на производството в Русия, да понижим данъчната тежест и да субсидираме лихвите по банковите заеми, тъй че жителите да имат спомагателни средства и благоприятни условия, с които да разполагат по свое убеждение, да вземем за пример, за закупуване на локални потребителски артикули и ипотечни парцели, до момента в който бизнесът разполага със средства за вложения и разширение на активността “, изброява вероятните ограничения за поддръжка на развиването на бизнеса, стопанската система като цяло и възстановяване на виталния стандарт. Той отбелязва, че да вземем за пример дотациите за производителите спомагат за увеличение на производството, а намаляването на данъчната тежест върху популацията покачва способността му да заплаща, което, когато се ползва по едно и също време, основава нужните условия за напредък на Брутният вътрешен продукт.

Използвайте приходите не извън, а вътре, в изгода и за бъдещето на Русия

Що се отнася до ограниченията за поддръжка на бизнеса, съгласно Максим Решетников, той би трябвало да се оправи както с спирането на веригите за доставки, по този начин и с преконфигурирането на производството. Въпреки това постоянно нещата се свеждат до пари.

Тук се работи във всички области: огромните компании се подкрепят посредством разширена стратегия за гаранционна поддръжка за кредитиране на предприятия. Що се отнася до дребния и междинния бизнес, за него има четири стратегии. Един от тях се извършва непосредствено от Централната банка: тя към този момент е отпуснала заеми за 130 милиарда рубли, също така са преструктурирани заеми за още 190 милиарда. По програмата за капиталово кредитиране, която се извършва взаимно от Банката на Русия и МСП, 66 милиарда рубли към този момент са издадени за два месеца - една трета от всичко, което сте възнамерявали за годината. Други 50 милиарда рубли бяха разпределени под „ гаранциите-чадър “ на Корпорацията.

„ Много е значимо в последна сметка тези стратегии да поддържат капиталовите процеси в дребния бизнес. Например, компания от Челябинск за произвеждане на дребни елементи актуализира и разшири своя парк от съоръжение, машини за разработване на пружини за мебели, т.е. такива дребни планове в региона на заместването на вноса, които ни разрешават да „ разпределяме “ по вериги “, сподели Максим Решетников.

Самият Владимир Путин, измежду ограниченията за поддръжка, също означи даването на отсрочвания за застрахователни награди за редица предприятия, в които работят общо 52 милиона души.

„ Плащанията на застрахователните награди за тези организации ще бъдат отсрочени, както се договорихме, за една година – те ще стартират от май 2023 година Общо бизнесът ще може да поддържа към 1,1 трилиона рубли в обращение. Всъщност тези средства ще се трансфорат в годишен безлихвен заем от страната. Освен това фирмите в индустриалния бранш ще получат право да отсрочват застрахователните награди за третото тримесечие на тази година, което е към още половин трилион рубли “, сподели президентът.

Според специалисти забавянето в тази обстановка е действителна мярка за поддръжка на бизнеса, защото тези разноски съставляват огромна част от заплатите. И какво ще стане след една година, когато ще би трябвало да се връщат задълженията? Според Артьом Деев може да има няколко разновидността: заплащане на вноски или даже мораториум. Но може би няма да са нужни.

„ Фискалните ограничения като понижаване на налозите, отлагане на осигурителни вноски и ограничения за директна поддръжка за цели категории от популацията освен оставят повече средства разполагаем на стопанските субекти, само че имат и мултиплициращ резултат, защото последващият напредък на стопанската система води до до увеличение на данъчната основа, което значи и бъдещи приходи в бюджета”, изяснява Александър Лосев, който счита, че в случай че бизнесът дейно ръководи получените фискални заеми през тази година, идната година ще е изцяло кадърен да върне всичко на страната.

„ Но практиката на стимулиране на стопанската система не би трябвало да се лимитира единствено до тази година. Реалността е, че към този момент няма да е допустимо да се натрупват спомагателни бюджетни доходи по сметки в задгранична валута, защото това беше доста години и завърши на 24 февруари 2022 година, те ще би трябвало да се употребяват в границите на Русия, в интерес на Русия и за бъдещето на Русия “, обобщава специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР