На 12 май 2023 г. (петък) в Lucky Дом на

...
На 12 май 2023 г. (петък) в Lucky Дом на
Коментари Харесай

Филм за пианистката Донка Ангъчева в Lucky

На 12 май 2023 година (петък) в Lucky Дом на Киното ще бъде показан документалният филм отдаден на австрийската пианистка от пловдивски генезис

След блестяща премиера и възхитен банкет във Виена, документалният филм “Appassionata ”, отдаден на огромната пианистка Донка Ангъчева ще бъде показан и в България. Премиерата ще се състои в културната столица Пловдив – роден град на Донка, която през днешния ден е един от най-популярните музиканти на Австрия.

Донка Ангъчева е актьор на Bösendorfer, графика й е претрупан с голям брой концерти в Швейцария, Австрия и цяла Европа, а името й влиза в новинарските заглавия, когато по време на коронавирус пандемията, благодарение на най-големите и знакови австрийски институции, провежда серия от онлайн концерти от най-бляскавите концерти зали и крепости в Австрия. Инициативата, чийто главен мотор и подстрекател е Донка Ангъчева, гордо декларира, че „ Изкуството продължава да живее “ и в дните на цялостен културен застой, качва на сцена най-големите актьори на австрийската класическа музика, дава на публиката извънредно прекарване, а на артистите смисъл и поле за изява. Инициативата е повече от сполучлива и с изключение на чисто креативният триумф, съумява да събере забележителна сума за музикантите, сложени в насилствена работна пауза.

Филма “Appassionata ” показва тази самодейност и главните участници в нея. Той демонстрира и работен развой по записите на последният албума на Донка Ангъчева – „ Childhood Memories„, който с музика връща детството й и уютната и топла атмосфера на родният Пловдив. Музиката в „ Childhood Memories “ минава през барок, романтика, модерна класическа музика, танго нуево до Мориконе, който е показан с тематиката от сериала  “Октопод ” – още един жив спомен от детството в България. В албума е включена и комбинация за пиано и оркестър на Милен Кокушаров, която той посвещава на приятелката си от детинство и родния Пловдив – Донка Ангъчева.

Албума, можете да купите по време на премиерата, той е наличен и в стрийминг платформите. За триумфа на Донка Ангъчева приказва и още един любопитен факт – най-популярното й осъществяване в Spotify, виртуозна интерпретация на Ференц Лист, от дълго време мина над два милиона слушания!

Какъв е пътя на надареното и красиво пловдивско момиче до международните подиуми? Кои са хората, които са до нея, какъв е приноса на родината и фамилията й. Филма е доста красиво и динамично пътешестване, в което виждаме блясъка на Виена, озвучен с виртуозните пиано осъществявания на Донка Ангъчева. В това пътешестване тя е майсторски водена от най-популярният български културен публицист Георги Тошев, а красивите фрагменти са дело на топ оператора Борис Пинтев. Монтажист и режисьор на кино лентата е Калояна Климентова.

Донка Ангъчева споделя – За записите на албумите ми и концертите ми, работя с интернационалните екипи. За кино лентата, взех решение да поканя напълно български екип, тъй като желаех да опиша моето пътешестване през погледна на хора, които са родени и живеят в България, само че чието творчество също е познато в целия свят. В “Appassionata ” се приказва на няколко езика, това е свет ът, в който живеем през днешния ден и който задно споделяме .

Екипа на кино лентата, изследва по какъв начин триумфа на един актьор е триумф на града и страната от която произлиза и чиято просвета го е оформила. Как България и Пловдив вземат участие в международният музикален хайлайф ще научим от “Appassionata ”.

За първи път, кино лентата беше показан през март месец  в едно от най-старите и артистократични кина във Виена – Metro Kinokulturhaus. Елегантната премиера събра на едно място културният хайлайф на Виена и Швейцария. Ето и фрагменти, които демонстрират по какъв начин мина събитието:

https://vimeo.com/stylearts/review/819799400/c0e5386b31

Във фото галерията можете да видите фотоси, които демонстрират дребна част от специфичните посетители на събитието. Снимките са на E лена Ненкова ( България ) и Sandu & Sorin Cocui ( Австрия ) .

Премиерата в Пловдив ще бъде в наличието на Донка Ангъчева и екипа на кино лентата, а входа е безвъзмезден. На място ще можете да си купите и последният албум на Донка Ангъчева, „ Childhood Memories , върху който да получите подпис.

12 май 2023 г, Lucky Дом на Киното :
18.30 часа welcome drink , запознанство с екипа на кино лентата, сесия за фотоси и подписи ;
19.30 часа – начало на прожекцията.

Премиерата в Пловдив се реализира с поддръжката на : Bittel, Viking – T , аптеки 36.6, SMB Professional , V illa Y ustina, Рунитон, D J Miro sound & Light.

Можете да резервирате своето място на този линк :
https://kinolucky.com/%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-movie1982.html?cinema_id=32&date=12.05.2023#101515

Повече за събитието :
https://fb.me/e/3wQkB9s87

Повече за Донка Ангъчева :

Home

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР