На 12 май 1952 година започва парична реформа в България.

...
На 12 май 1952 година започва парична реформа в България.
Коментари Харесай

На 12 май 1952 г. левът се връзва към съветската валута по курс - 1.70 лв. за 1 рубла

На 12 май 1952 година стартира парична промяна в България. На този ден се пускат в обращение нови банкноти и монети, напомня през днешния ден в собствен материал.

Обмяната на парите се разпорежда на Българска национална банка, а наличните пари в обращение се обменят с нови в съответствие 100:1. Старите пари, които не са обменени в период, се анулират.

Курсът на лв. се дефинира по отношение на руската рубла при съответствие 1 лева и 70 ст. за 1 рубла.

Заплатите, пенсиите, стипендиите и други хонорари, както и всички цени и цени от 12 май 1952 година се преизчисляват в съответствие 100:4. Преоценяват се и влоговете и настоящите сметки в спестовните каси и банките.

Премахват се разпределителните карти (купонната система) за главните хранителни артикули, с което изцяло се анулира купонната система и се минава към търговия с всички артикули.

Българска телеграфна агенция помества директива на Министерството на финансите по отношение на промяната: 

София, 10 май 1952 година В сходство с Постановлението на Министерския съвет и Централния комитет на Българската комунистическа партия „ за осъществяване на парична промяна, унищожаване купоните на питателните артикули и понижаване на държавните цени на дребно “ се открива следното:

I. Условия и ред за обмяната на старите пари с нови, пример 1951 година.
1. Пускат се в обращение от 12 май 1952 година нови пари, пример 1951 година, а точно:
а/ банкноти на Българската национална банка от по 10,25, 50, 100, 200 и 500 лева;
б/ държавни съкровищни билети от по 1,3 и 5 лева; 
в/ металически монети от по 1, 3, 5, 10 и 25 стотинки.

Обмяната на старите пари с нови се прави в продължение на 4 дни, като стартира от 12 май 1952 година и приключва на 15 май 1952 година включително…. 

…17. Сметките на някогашните капиталисти, намиращи се в кредитните институции и блокирани в интервала на национализацията, се преоценяват в съответствие 200 лв. остарели пари за 1 лев нови пари и се зачисляват в доход на държавния бюджет.

…19. Премахват се от 12 май 1952 година разпределителните карти за хляба и брашното, фидето и макароните, ориза, растителните и скотски мазнини, месото, рибата, млякото, млечните творби - сиренето и кашкавала, бисквитите, а също по този начин и сапуна за пране тоалетния сапун. Същите артикули се пускат в продажба по единни държавни цени на дребно, с което изцяло се анулира купонната система и се минава към разгърната търговия с всички артикули.

В бюлетина на Българска телеграфна агенция " Вътрешна информация " четем:

София, 12 май 1952 год.  Първият ден на обмяната на парите в столицата

" Днес от рано сутринта към обменните пунктове в столицата се насочиха стотици жители, с цел да обменят наличните си остарели пари с нови. В седемдесетте и седем обменни пункта в другите региони на столицата жителите предават наличните си пари, получават и преглеждат с интерес новите постоянни парични знаци на нашата татковина и показват своето удовлетворение от паричната промяна, която оздравява нашата валута и подсигурява нейната резистентност.

Обменният пункт на Централната пощенска станция на ул. „ Левски “ е многолюден. Тук идват стотици столичани да обменят парите си. Стари и млади, мъже и дами с разнообразни специалности чакат своя ред пред обменния пункт. Те оживено разясняват крупната победа на нашия народ в строителството на социализма, с интерес преглеждат новите металически монети, държавни съкровищни билети, банкнотите на Българската национална банка. Дежурни чиновници от обменния пункт изясняват на жителите реда по обмяната, дават отговор на редица въпроси… Групи от по двадесет жителите влизат в зала № 2 на Централната поща. „ Да живее новият български лев “ -  се чете отдалеко грижливо написан девиз. Групата се разделя, жителите застават пред обменни гишета и умерено и бързо обменят своите пари.

От обменния пункт излиза жител. Той пристъпва постепенно. Погледът му е концентриран в новите банкноти, които държи в ръцете си. Той и заобиколилите го жители преглеждат с интерес новите банкноти, от едната страна на които е изобразен мирният креативен труд на нашия народ, а от другата - ликът на безсмъртния преподавател и водач на българския народ Георги Димитров.
Това се споделя в този момент лев - приказва майсторът шивач Илия Бакалов, който преди малко е обменил своите пари. – Най-после ликвидирахме остатъците от омразния монархофашизъм. Това е наш, огромен триумф в заздравяването на българския лев. 

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР