На 12 февруари 1924 година е открита гробницата на Тутанкамон,

...
На 12 февруари 1924 година е открита гробницата на Тутанкамон,
Коментари Харесай

През 1924 г. откриват гробницата на Тутанкамон

На 12 февруари 1924 година е открита гробницата на Тутанкамон, един от най-известните египетски фараони. Той е починал още като младеж и е правоприемник на могъща фамилия, управлявала Египет епохи наред. Бил е положен в четири позлатени ковчега, сложени един в различен, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит.

Гробницата е открита в Долината на царете от британския археолог Хауърд Картър. Според някои източници той е направил това още през 1922 година, само че не е бързал да го разгласи, преди да направи в детайли изследване. Гробът на Тутанкамон е единственото намерено непокътнато царско заравяне от Древен Египет.

Тутанкамон се възкачва на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години. Според множеството откриватели гибелта му е породена от мощен удар по тила. Някои по-нови проучвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крайник (инфекция след строшаване на крака), съчетана с затруднения от малария.

Доктор Ричард Бойер от Главния детски медицински център в Солт Лейк Сити прави проучвания на рентгенови фотоси на мумията на Тутанкамон през 1968 година. Учените откриват, че тялото има странна извивка на гръбначния дирек и връзката в горната част на гръбнака. Това са признаци, сходни със синдрома на Клипел-Файл. При болния се откриват сплитания на прешлените, т.е. той не може да движи обикновено главата си.

Младият фараон става надали не най-известният държател на Древен Египет след откриването на гробницата му, въпреки че не е оставил забележима диря в своето ръководство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР