На 12 декември Църквата почита паметта на Свети Спиридон Тримитунтски

...
На 12 декември Църквата почита паметта на Свети Спиридон Тримитунтски
Коментари Харесай

На 12 декември почитаме паметта на Св. Спиридон

На 12 декември Църквата уважава паметта на Свети Спиридон Тримитунтски Чудотворец .

Св. Спиридон е един от най-тачените светци в православието, неговите мощи са в специфичен храм в гръцкия остров Корфу (Керкера) - единственият гръцки остров, който не е падал под туско иго. Тялото му е нетленно и до през днешния ден. За неговата молитвена помощ се стичат хора от целия свят.

Св. Спиридон бил един от великите светители и чудотворци на IV век , написа pravoslavieto.com. Той се родил на остров Кипър от елементарни родители и самичък, както оповестява неговият житиеписец, бил постоянно елементарен по манталитет, преклонен по сърце и мил по живот. От детинство бил пастир. Като станал пълновръстен, той се оженил, само че скоро овдовял и почнал да използва целия си парцел за помагане на ближните, които обичал откровено, както заповядал Господ: хранел небогати и сираци, приемал задушевно странници.

Спиридон се популяризирал с чудотворната си заложба. Постоянно при него идвали заболели за помощ и изцерение; царете му оказвали респект, само че всичко това не подействало върху смиреното сърце на светителя. Той знаел, че земната популярност е оскъдна. Да угоди на Бога било постоянно негова единствена грижа.

И в епископския си ранг той запазил своите елементарни традиции: избягвал всевъзможен лукс, продължавал да се занимава със земеделие и самичък дружно с жътварите жънел своите ниви; във всяко време бил наличен за бедните, като употребявал за подкрепяне всичко, което имал - давал помощи и препоръки, поучавал с елементарни думи, цялостни с обич и божествена мъдрост. Всички нещастни отивали при св. свещеник с твърда вяра, че безусловно ще намерят у него състрадание и помощ.

Малко прочут е фактът, че пътищата на този дивен светия са минали и през територията на днешна България.

През IV вeк столицата ни София приютява последователите на единосъщието на Сердикийския събор 342 година (343-344), призован като космополитен . В този събор вземат присъединяване към 300 епископи от всички елементи на Римската империя.

Може би, тъй като едно от основните настоящи лица на събора е св. Атанасий Велики името на св. Спиридон Тримитунтски остава в неговата сянка. Но точно св. Атанасий Велики е този, който ни оповестява, че св. Спиридон е участвал на събора в София. В своята по този начин наречена " Втора апология " (Athanasius, Apologia Secunda 50) св. Атанасий изрежда имената на участниците на събора в Сердика, като ясно указва на присъствалите от Кипър 12 епископи.

В столичните храмове в ж.к. " Дружба " 1 - " Св. Наум Охридски " и " Свето Въведение Богородично " от 9 часа се чака да има Света Литургия и свещенодействие за празника.

От година в различен столичен храм - " Света Петка ", към този момент година са изложени за поклонение светини от храма в Корфу.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР