На 12 август, преди 21 години, в Баренцово море потъва

...
На 12 август, преди 21 години, в Баренцово море потъва
Коментари Харесай

Навършват се 21 години от трагедията с ядрената подводница ...

На 12 август, преди 21 години, в Баренцово море потъва нуклеарната подводница " Курск ". Загиват всички 118 моряци. Това е най-тежката военна злополука до през днешния ден, която е претърпял съветският боен флот след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Атомният подводен ракетен крайцер К-141 „ Курск “ с крилати ракети е издигнат в град Северодвинск през 1992 година и пуснат на вода през май 1994 година

В формалния отчет от генералния прокурор на Русия се прави умозаключение, че гибелта на „ Курск “ е провокирана от образователно торпедо, което се взривило в торпедния отсек.

Според друга версия „ Курск “ се натъкнал на подводна мина от Втората международна война и този конфликт довел до експлозия на торпедото.

На 21 август 2000 година благодарение на британски и норвежки гмуркачи е отворен спешният излаз, намиращ се в кърмовата част. Около година след потъването останките на подводницата са извадени на повърхността на Баренцево море и след разбор е открито че 5 или 7 торпеда са избухнали по едно и също време на борда й, а всичките й крилати ракети са непокътнати и неизстреляни.

През 2002 година наказателното дело за гибелта на моряците е прекъснато заради липса на закононарушение. Адвокатът на починалите Борис Кузнецов подлага на критика метода, по който съветските управляващи са се отнесли към обстановката, и не са потърсили бързо помощ за избавяне на оживелите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР