На 12 август 2021 година в Арт Галерия Ларго ще

...
На 12 август 2021 година в Арт Галерия Ларго ще
Коментари Харесай

Арт Галерия Ларго представя изложба-живопис на Живко Дончев

 На 12 август 2021 година в Арт Галерия Ларго ще се открие независима галерия на варненския художник Живко Дончев, озаглавена " Закуска с цветни трели ". Познат като един от най-талантливите модерни скулптори, в актуалната галерия той ще изненада публиката, като се показа единствено с живопис. Експозицията включва две серии с миниатюри и дребни формати, изпълнени с реален до хиперреалистичен жанр. Едната серия е " портрети " на птици, а другата – " портрети " на храни. Картините са основани в последната половин година, особено за пространството на изложба Ларго.

От цялата галерия лъха наслада от живота. В творбите на Живко се открива взор с мигане към тривиалните неща, които ни съпътстват, постоянно без да ги виждаме. Но художникът ги вижда и не гледа на тях по този начин банално. Чрез творбите си Живко приканва всички да открият приятност в простичките неща. В ежедневните ритуали той намира смисъла на живота, рисува дребни привидно неща, които го изпълват с цвят, усет, мирис. Варненецът знае и ловко употребява обстоятелството, че нещо всекидневно като храната може да породи у мнозина от нас изключителни и неповторими чувства. Знае, че най- специфичните ястия в живота се споделят с обичани хора, че в най- празничните моменти събираме околните си на отрупана с вкусотии маса. Знае, че блюдата, с които се гордеем най-вече, ги вършим за някого другиго. Храната доста постоянно е това, което ни свързва, което ни сближава. Това ще открием и с актуалната галерия на Живко Дончев- толкоз доста хора припознават обичаните си храни в неговите вкусни миниатюри. Ароматът, който се носи от творбата " Печен пипер ", сочните " Мандарини " и разпуканият " Нар ", хрупкавите " Курабийки с шоколадови късчета и бутилка мляко " … Всички картини са като излезли отдолу под четката на някой холандски или италиански занаятчия, живи, искрящи, изкушаващи и вълнуващи.

 

Другата серия, с която Живко ни изненадва, е тази с " портретите " на разнообразни познати и непознати, елементарни или екзотични птици. Всяка със собствен облик, положение и темперамент. Това, което е най- впечатляващо в тези " портрети ", е методът, по който Живко е изобразил изменящите се съгласно светлината нюанси в перата. Майсторският му рисунък в композиция с чувството му за цвят, му разрешават да сътвори върху платното даже най- фините детайли в окраската на тези красиви същества. И по този начин птиците оживяват, поглеждат ни с изненада и от картините стартират да звучат трели, въздухът стартира да трепти от неспокойствие и наслада, а ние се понасяме в чудния, магически свят на Живко Дончев.

 

Всички, които познават творчеството на Живко Дончев, знаят какъв брой добър и надарен ваятел е. Той е създател на доста бюстове и монументи на бележити българи в градска среда и е един от най- дейните варненски скулптори. Стилът му е различим, недопечен и напълно негов. Живко е един от най- забележителните и потвърдени модерни имена в региона на дребната пластика, скулптурата и монументалната статуя. Но какъв брой от нас можеха да си показват какъв брой брилянтен, трогателен и друг ще бъде той в живописта си? Кой е предполагал, че тренираните му да търсят пластична форма ръце ще се оправят също толкоз добре в намирането на пластична форма в живописта? Живописните миниатюри, рисувани за актуалната галерия, Живко Дончев е извършил в извънреден хиперреалистичен фасон. С разнообразни равнища и консистенции на боята, безпределно доста топли и студени нюанси и точност в детайла, той съумява да реализира гъвкавост и вещественост в дребните си формати. Той борави с четката с такава лекост, с каквато борави и с длетото. График, ваятел, живописец- Живко постоянно дава всичко от себе си, когато основава. Затова и публиката го обича толкоз доста!

 

Откриването на изложбата с присъединяване на създателя е на 12 август 2021 година от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 30 август. Повече фотоси на творбите вижте в уеб страницата на галерията на www.largogallery.com.

 

За художника:

Живко Дончев е роден на 13 ноември 1972 година във Варна. Завършил е художествена паралелка в учебно заведение " Любен Каравелов “ в родния си град, а през 1998 година се дипломира във ВТУ " Св. Св. Кирил и Методий “ със компетентност " Скулптура " в класа на проф. Величко Минеков. През 1992-ра година, едвам 20-годишен, Живко получава покана и взе участие в Биеналето на дребните форми в Торонто. Дончев е притежател на годишната премия на изложба " Буларт " за млад създател през 2000 година Има 16 независими изложения в влиятелни български галерии, както и участия в сборни изложения в страната. Автор е на бюст-паметниците на Васил Априлов на Алеята на възрожденците в Морската градина, на полк. Петър Димков, ситуиран против Арката на бул. Осми крайморски полк и на полк. Милко Железов, пълководец на бреговата защита на град Варна в интервала 1912 – 1918 година, ситуиран пред Военноморския музей, както и на паметника на Михаил Колони на едноименната улица във Варна. Автор е на няколко статуи в градска среда – скулптура на мъж, наречена “Начало “ в градинката на площад " Атлантическа взаимност " и прелестната " Флора " в градинката пред Летния спектакъл на Варна. Негови произведения са владеене на доста частни сбирки в България, Съединени американски щати, Италия и други Живко Дончев живее и работи в родния си град Варна
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР