На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между

...
На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между
Коментари Харесай

На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса

На 12 април 1961 година един човек преодолява границата сред Земята и Космоса. Този човек – Юрий Алексеевич Гагарин, е боен водач със непретенциозен генезис, който получава невероятния късмет да остане в историята като първия космонавт.

След като от 1957 година постъпва в армията на Съюз на съветските социалистически републики като боен водач, на 9 декември 1959 година Гагарин подава молба да го включат в групата за претендентите за космонавти. Месец по-късно старши лейтенант Гагарин е приет за кадърен за галактически полети.

На 3 март 1960 година със заповед на главнокомандващия на Военновъздушни сили Константин Вершинин е причислен в групата на космонавтите. На 11 март стартира тренировки. Отначало групата е от 20 млади летци. Ръководител на галактическата стратегия е Сергей Корольов. От тях са отделени 6, които са подготвяни по стратегия, друга от останалите. Четири месеца преди полета е взето решение той да бъде първият космонавт. Негов дубльор е Герман Титов.

Първият космонавт би трябвало да е с отлична подготовка и да стане лицето на руската страна, почтено представящ я пред света. Гагарин има тъкмо тези качества и това е измежду определящото при избора му за първия полет. Последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на ръководещата в Съюз на съветските социалистически републики комунистическа партия Комунистическа партия на Съветския съюз. Когато му демонстрират фотосите на първите космонавти, без съмнение той избира Гагарин.

На 12 април 1961 година в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Гагарин излетява от космодрума Байконур на галактическия транспортен съд " Восток-1 " с ракета притежател Р-7.

Първите му думи в открития Космос са " Поехали! " (Да потегляме!). Позивната на Гагарин е " Кедър ". Корабът прави една обиколка към Земята, с дълготрайност 1 час и 48 минути, и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на " Восток-1 " не са били задоволително тествани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е осъществено сполучливо покрай спускаемия уред.

Новината мълниеносно обикаля целият свят. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди въодушевени хора, пристигнали да го видят. За този си полет е награден със званието воин на Съветския съюз и е повдигнат в чин майор, а датата 12 април от 1962 година стартира да се празнува като интернационален ден на авиацията и космонавтиката.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР