На 12.12 в УМБАЛ Света Екатерина за първи път в

...
На 12.12 в УМБАЛ Света Екатерина за първи път в
Коментари Харесай

За първи път у нас извършиха „безкръвна“ имплантация на биологична клапна протеза

На 12.12 в УМБАЛ Света Екатерина за първи път в страната, бе осъществена „ безкръвна “ имплантация на биологична клапна протеза на пациентка с високостепенна трикуспидална ре-стеноза и инсулфициенция. 4 часовата процедура бе осъществена от проф Юлия Джоргова, пионер в региона на интервенционалната кардиология и нейният екип, оповестиха от болничното заведение.

Процедурата се прави за първи път в България, като в международен мащаб са разказани към 150 случая. Пациентката е 74 годишна жена, която 2006 година е била оперирана във връзка на високостепенна митрална стеноза (стеснение на клапата сред лявата камера и лявото предсърдие, което затруднява естественият поток на кръвта) и високостепенна трикуспидална регургитация (клапата сред дясна камера и дясно предсърдие пропускаща огромно количество кръв обратно към предсърдието). Тогава протезирана митрална клапа с механична протеза, а трикуспидалната клапа с биологична протеза. След интервенцията пациентката е била проследявана в клиниката, като през последните 2 години е с прояви на прогресираща, тежка, инвалидизираща сърдечна непълнота с лесна отмалялост и зной при нормални физически натоварвания и солидни отоци по долните крака, налагали голям брой чести хоспитализации. При прегледите открита високостепенна ре-стеноза и инсулифиенция на биологичната протеза на трикуспидалната клапа. Предвид нарасналият риск при повторна интервенция на пациентката е било препоръчано авангардното „ безкръвно “ лекуване,поставяне на нова клапна протеза през вена на шията.Процедурата се поема напълно от здравната каса.

Транскатетърната аортна клапна имплантация, по- известна като TAVI процедура, се утвърждава като способ за лекуване на високостепенна аортна стеноза,при възрастни и високо рискови пациенти за стандартно кардиохирургично лекуване, в УМБАЛ Света Екатерина, която е болничното заведение с най- огромен опит в региона на ТАVI- процедурите в България. Процедурата е нова, само че дава положителни дълготрайни резултати при следените пациенти.

По сходна технология се прави и промяната на биологични протези при пациентите с дисфункция на биологични митрални и трикуспидални клапни протези.

С тази неповторима за страната процедура се показва непрекъснатия блян за развиване на експертите в УМБАЛ Света Екатерина, подбудено от желанието с цел да се оказва помощ на високорисковите, тежки, коморбидни пациенти, които заслужават право на лекуване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР