На 12.08.2022 г. в изпълнение на разпоредбата на чл.18, ал.5

...
На 12.08.2022 г. в изпълнение на разпоредбата на чл.18, ал.5
Коментари Харесай

Прокуратурата предложи на МВР и ДАНС общо звено за изборите

На 12.08.2022 година в осъществяване на наредбата на чл.18, ал.5 от Изборния кодекс управлението на Прокуратурата на Република България (ПРБ) изпрати писмо до служебния вицепремиер по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност “ (ДАНС) Пламен Тончев, в което предлага да бъде основано Национално междуведомствено звено по отношение на идните на 02.10.2022 година избори за Народно заседание.

Създаването на звеното цели да се усъвършенства взаимоотношението и координацията сред институциите за законосъобразно осъществяване на изборите и за гарантиране на политическите права на жителите. През годините работата му е посочила положителни резултати и практики, които са в полза на българските жители. Обхватът на действието на звеното по традиция е от деня на разкриване на предизборната акция до 30 дни след оповестяване на формалните резултати от изборите от ЦИК.

В навечерието на идните парламентарни избори е от извънредно значение да бъде обезпечена честността и прозрачността на изборния развой. Затова способените институции, според законовите им пълномощия, следва да положат оптимални старания за отбрана на политическите права на българските жители.

Прокуратурата на Република България продължава да отстоява позицията, че единствено със взаимните старания на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в границите на функционалната им подготвеност могат да бъдат реализирани предстоящите от българското общество резултати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР