На 11 юли почитаме смела светица, която е родена в

...
На 11 юли почитаме смела светица, която е родена в
Коментари Харесай

Прекрасни имена черпят днес за смела светица, родена в България

На 11 юли почитаме смела светица, която е родена в България. Тя съумя да покръсти и трансформира един езически народ в християнски. Честит  Имен Ден!

Света равноапостолна княгиня Олга е извънредно забавна персона. Рожденото ѝ име било Елена. Все още откривателите на Света Олга са разграничени на две мнения  – съгласно едните, тя е родена на север, съгласно други е българка.

Опитвайки се да потвърди, че Света Олга е българка, писателят акад. Миладин Апостолов е изложил обстоятелства и доказателства, че младата Елена е родена в Плиска. И е племенница на цар Симеон Велики, надлежно внучка на цар Борис – Михаил покръстител.

Тя става брачна половинка на младия киевски държател Игор, който не бил християнин.

Света равноапостолна княгиня Олга ръководи сред 945 година и 969 година За произхода и мястото на раждане на Олга Киевска, има най-различни догатки, постоянно версиите са изцяло спорни.

Но за множеството историци произходът ѝ е определящ за делата ѝ – тази група застава зад догатката, че Олга Киевска е внучка на княз Борис І и щерка на най-малката му щерка Ана. Друга версия я показва като щерка на самия цар Симеон I. А най-колоритната е, че тя е щерка на княз Владимир Расате (първородният, ослепен, наследник на княз Борис I).

В тази връзка идва и свързването на град Псков с Плиска, съгласно някои откриватели Олга построила апетит Плисков. Легендите описват, че княгиня Олга отмъщава с огромна свирепост, поради убийството на брачна половинка й княз Игор. Олга Киевска ръководи Киевска Рус от 945 до 969 година. Във войната с Хазарския хаганат, Олга схваща че и би трябвало мощен съдружник и се обръща към Византийската империя.

Олга приема християнството, като персонално отива в Константинопол. При покръстването си тя приема името на Елена Лакапина (съпруга на император Константин VII Багрянородни). След завръщането си, християнката Олга поставя първия камък на катедралния храм “Света София ” в Киев през 960 година Св. Олга е измежду първите съветски светици и е считана за деен пропагандатор на християнството.

В същото време то не е признато за държавна вяра, и даже нейният наследник Светослав е богохулник. Киевска Рус е публично покръстена от внука на Олга — княз Владимир I Велики.

Затова имен ден на 11 юли празнуват  Олга, Олег, Оля, Олена.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР