На 11-ти юни 2005 година в онкологична клиника в Миланоумира

...
На 11-ти юни 2005 година в онкологична клиника в Миланоумира
Коментари Харесай

11-ти юни - денят, в който ни напусна Гена Димитрова

На 11-ти юни 2005 година в онкологична клиника в Миланоумира българската оперна прима Гена Димитрова. Нейният необикновен креативен път стартира повече от четири десетилетия преди кончината й.

През 1961 година тя е призната в Музикалната академия в класа на проф. Христо Бръмбаров. Още тогава професорът споделя: " Това е глас, който се ражда един път на 100 години ". Дебютът й на родна сцена е през 1967 година, когато управлението на Софийската опера й поверява ролята на Абигайл в „ Набуко ”.



След като се среща с оперната певица, диригентът Херберт декор Караян споделя: „ Доживях да чуя един глас, който единствено боговете заслужават ”...

" Гена Димитрова е явлениене единствено за Плевен, освен за България, а за цяла оперна Европа и за целия оперен свят “. Това показа пред журналистив Плевен, маестро Григор Паликаров, под чието дирижиране мина заключителната част на Конкурса за млади оперни артисти „ Гена Димитрова “, който се организира за пети път в Плевен от 15-тиди 19-ти май 2023 година



Гена Димитрова е родена на 6 май 1941 година в селоБеглеж, Плевенско. За нея началото като певица се слага още в детските й години, когато геният на Генае видян от първия ѝ преподавател по музика– Иван Генков, който ѝ предсказва блестящо бъдеще.

С оперно пеене стартира да се занимава в гимназията. С гуменки и съвсем в носия идва вСофияна приемни изпити вДържавната музикална академия. Пее „ Хей Балкан ти роден наш “. Приета е незабавно.

За да може да се устоя, работи като миячка на съдове в стола на Консерваторията, за което е подигравана от по-заможните си колежки.

„ Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните “– разяснява именитата вокална педагожкаЛиляна Жабленска.

Гена завършваДържавната музикална академияпрез 1964 година при водещия вокален педагогХристо Бръмбаров.През 1964– 1966 година е в майсторски клас в Музикалната академия, след което става стажант вСофийската опера, където извършва няколко дребни функции, а през 1966 година е и на специализация в известното Оперно музикално учебно заведение към миланския спектакъл „ Ла Скала “.

Големият ѝ триумф идва на 27 декември 1967 година с ролята на Абигайл в „ Набуко “ наДжузепе Верди.

През 1970 година Димитрова е победител в Международния конкурс за млади оперни артисти в София, след което отпътува на двугодишна специализация в Театралното учебно заведение към „ Ла Скала “ приРенато Пасторино,Енца ФерарииРената Корозио, по време на което взе участие в състезания и оперни постановки в разнообразни градове на Италия. Победител е в състезанието за оперни артисти вТревизо, на който претендентите показват ролята на Амелия от „ Бал с маски “ на Верди. През 1971 година е на турне въвФранцияс италианска оперна натрупа, представяща операта „ Силата на ориста “ от Джузепе Верди.

Краят на стажа ѝ е в първите дни на 1972 година, когато извършва в „ Ла Скала “ Амелия, дружно сПласидо ДомингоиПиетро Капучили.

През идващите години Гена Димитрова се постанова като една от водещите оперни изпълнителки в Италия. Сред по-важните й ролиот този интервал са: на Тоска в операта „ Тоска “ наДжакомо ПучинивъвВиенската операпрез 1978 година, Джоконда в „ Джоконда “ наАмилкаре ПонкиеливАрена ди Веронапрез 1980 година, Абигайл в „ Набуко “ на Верди в Арена ди Верона през 1981 година, Турандот в „ Турандот “ на Пучини в Арена ди Верона през 1983 година.


Най-успешният интервал в кариерата на Димитрова е десетилетието след 7 декември 1983 година, когато е премиерата на постановката наФранко Дзефирелина „ Тоска “ в „ Ла Скала “, в която вземат участие също Пласидо Доминго иНикола Мартинучи.

През този интервал, тя извършва с огромен триумф Турандот, лейди Макбет в „ Макбет “ и Америс в „ Аида “ на Верди в „ Ла Скала “ и лейди Макбет на фестивала вЗалцбургпрез 1984 година, още веднъж Абигайл в „ Ла Скала “ през 1986 година, Турандот в „ Метрополитън Опера “ през 1987 година. През същата година е победител в интернационалния конкурс за реализатори на Турандот вНю Йорк.

Гена Димитрова организира майсторски класове в консерваториите наАтина,Рим,Будапеща,Софияи други Работи с млади гении, провежда техни участия и концерти и взе участие като реализатор на техните концерти. Едни от нейните възпитаници саЕлена Баръмоваи Байса Дашням.

Създадената в Регионален исторически музей - Плевен експозиция „ Гена Димитрова “ е една импресия на живота и забележителната кариера на огромната оперна певица.

Основната зала е завършена като сцена, на чийто концертен подиум са показани истински костюми на Гена Димитрова от функции и изяви.



Между тях със своята помпозност се отличава театралният й тоалет за ролята на Турандот в Метрополитън опера.



Усещането за артистичност се укрепва от разположените в кръг цветни снимки, представящи претворените от нея облици от международния оперен репертоар. Затъмнената зала с насочващо осветяване потапя посетителите във вълшебния свят на оперното изкуство.



За ценителите на оперното изкуство е основан музикален кабинет, където могат да се гледат постановки с присъединяване на Гена Димитрова.

Гена Димитрова умира отракна 11-ти юни 2005 година в Милано.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР