На 11-ти октомври в парк Кайлъка“ в Плевен се състоя

...
На 11-ти октомври в парк Кайлъка“ в Плевен се състоя
Коментари Харесай

В парк Кайлъка тържествено бяха открити три реставрирани моста

На 11-ти октомври в парк „ Кайлъка “ в Плевен се състоя откриването на три възобновени моста, ситуирани над преминаващата през парка река " Тученишка ".



Това са: мостът против тогавашния бар „ Самурай “, мостът който води към някогашния санаториум и мостът, който води към вилата на основателя на парк „ Кайлъка “ ген. Иван Винаров.

Официалното събитие се състоя пред първия мост като плевенски духовник отслужи водосвет и поръси гостите със светена вода с китка босилек.



„ Това са няколко обекта, които трябваше да бъдат възобновени от доста години – от съображения за сигурност, както и тъй като е по-красиво. Така ще бъде опазено и възобновено това, което в миналото самият ген. Иван Винаров е считал, че би трябвало да бъде този парк.

Преди години започнахме търсенето на компании и хора, които да поддържат нашите дела, както и реставрирането на тези обекти, и за огромно благополучие на Плевен, Хюсеин Ахриев и сътрудници от неговата компания „ Лебозол “ пристигнаха няколко пъти, гледаха, и споделиха: „ мислим, че това е доста значимо и това е стъпката в, която желаеме да се включим и да станем част от „ Кайлъка “.

Това сподели Люси Дяковска, която е ръководител на Фондация „ Аз съм „ Кайлъка “, която пък с поддръжката на „ Лебозол – България “ ООД съумя в границите на по-малко от три месеца, които включват и осъществяването на реставрацията на мостовете, да завърши този стадий от работата си в интерес на плевенския парк.

 Дяковска акцентира, че в основата на контактите с компанията, на основаването на плана и техническото му осъществяване е Мирослав Грозданов, който е управител в екипа на Фондация „ Аз съм „ Кайлъка “.

„ Смятаме, че по този метод съумяваме да стартираме това, което в действителност искахме да вършим тук – освен почистването на тази част от парка, а и реставрацията на обектите в него “, сподели Люси Дяковска.



Сред гостите на събитието бяха и хора, подкрепили дейностите на фондацията до в този момент, като старши комисар Стефан Стефанов – шеф на пандиза в Плевен, с помощта на който повече от половин година за почистването на парка работиха пандизчии, които са на свободен режим.

Тук беше шефът на Общинското хранилище за боклуци, с помощта на който и през днешния ден фондацията извозва боклуци от парка, както и различен съидейник, който със свои контейнери прави извозването на отпадъците до депото.

Люси Дяковска уточни, че наред с многото плевенски, които оказват помощ, има и доста жители, които се включват в самодейностите на фондацията.



„ Днес обаче вниманието е ориентирано напълно към господин Хюсеин Ахриев и неговия екип, тъй като когато седнахме на масата, той сподели: „ Какво би трябвало да направя, по кое време би трябвало да го направя и какви са идващите стъпки? “.

Началото на плана за реставрирането на трите моста в парк „ Кайлъка “ е положено на 15-ти юли, като самите ремонтни действия са изпълнени за един месец, посочи Мирослав Грозданов.



Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР