На 11 октомври в Санкт Петербург се проведе необичайна среща

...
На 11 октомври в Санкт Петербург се проведе необичайна среща
Коментари Харесай

Защо арабите помагат на Русия?

На 11 октомври в Санкт Петербург се организира необикновена среща на високо ниво. Владимир Путин се срещна с президента на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед ал Нахаян, като диалогът засегна освен обстановката на международните енергийни пазари. Стана дума и за Украйна, само че какво общо имат ОАЕ?

Мнозина не схванаха за какво Русия играеше ролята на миротворец по време на специфичната интервенция в Сирия. Защо унищожи терористите, спонсорирани от страните от Персийския залив - само че в това време отхвърли да " отмъсти " на тези страни и вместо да ги " изгони " от Сирия (което да вземем за пример желае Иран), тя се опита да въвлече ОАЕ и Саудитска Арабия в процеса на дипломатическо споразумяване на сирийския спор.

Всъщност Москва показва, че в Сирия унищожава единствено терористи, само че не взе участие в демонтажа на „ заливните “ монархии с Иран и е подготвена да работи с всички страни, които са подготвени да работят с Русия. И Персийският залив оцени тази вежливост, отговаряйки ѝ в този момент със същата вежливост.

Дивиденти

Въпреки формалните съюзнически връзки със Съединените щати, Саудитска Арабия поддържа Москва в намаляването на производството на нефт. Саудитците всъщност анулираха цялата стойност на ценовия таван за съветския нефт, избран от Запада - тъй като в този момент предлагането на пазара понижава, което значи, че за Москва ще бъде по-лесно да продава нефт на тези страни, които не се придържат към " тавана ". Лидерът на ОАЕ Мохамед бин Зайед отиде още по-далеч - той дойде в Санкт Петербург.

„ Това са работни договаряния – само че в бурно извънредно време, когато за Съединени американски щати всевъзможни връзки с Руската федерация са дразнещи. И това посещаване идва незабавно след решението на ОПЕК+ да понижи квотите за рандеман “, изяснява Елена Супонина, специалист от РИСИ

Американците, несъмнено, бяха извънредно недоволни от това посещаване – както и по принцип от държанието на ОАЕ от началото на украинската рецесия. „ ОАЕ поддържат близки връзки с Русия и няма да се причислят към глобите, наложени от Съединени американски щати и други западни съдружници за дейностите на Русия в Украйна “, напомня „ Фокс Нюз “.

Някои конгресмени даже заплашиха да изтеглят от ОАЕ (както и от Саудитска Арабия) системите за Противовъздушна отбрана, които пазят тези страни от Иран, а Байдън даде обещание в близко бъдеще „ от близко да прегледа въпроса “ за следствията за страните от Персийския залив от такова съдействие с Москва.

Вярно е, че е малко евентуално той да се огледа в огледалото по едно и също време. „ През последните години американците неведнъж дразнеха както ОАЕ, по този начин и КСА (като цяло наподобява, че Съединени американски щати са не запомнили по какъв начин да приказват с богатите араби и са пропуснали момента, в който арогантният звук престана да води до резултати и стартира да буди единствено гняв). Например ОАЕ желаеха повече оръжия от Съединени американски щати, изключително при започване на войната в Йемен. Съединени американски щати обаче започнаха да викат, че тези две арабски страни нарушават правата на локалното население, започнаха да приказват за човешки права и впрочем.

„ В резултат на това Емиратите не получиха помощ, те си спомниха това - и за известно време даже отхвърлиха да беседват с Байдън. Всъщност в този момент арабите натрупаха опит, който дружно с огромните финансови благоприятни условия им разрешава да слагат американците на тяхно място, което в никакъв случай не се е случвало “, споделя Елена Супонина. И демонстративното посещаване на ръководителя на ОАЕ емирства в Петербург се трансформира в самобитна режисура.

Съдейки по прессъобщения и публични изказвания, една от главните тематики на диалозите в Санкт Петербург е била стопанската система и на първо място петролът. „ Нашите дейности са ориентирани към основаване на непоклатимост на международните енергийни пазари, тъй че както потребителите на енергийни запаси, по този начин и тези, които се занимават с рандеман, доставчиците на международните пазари да се усещат спокойни, постоянни и уверени. Така че и предлагането, и потреблението да бъдат уравновесени “, сподели Владимир Путин.

Освен петрола бяха разисквани и други разновидности за взаимоотношение. „ Икономическото и финансово съдействие с Руската федерация е значимо за ОАЕ. Важно е да се показва, че те са способни да следват политика, самостоятелна от натиска на Съединени американски щати. И двамата водачи бяха извънредно откровени, когато загатнаха засилената търговия макар ковид и глобите на Съединени американски щати. Освен това за Русия огромен интерес съставляват някои финансови благоприятни условия на ОАЕ в подтекста на глобите “, споделя Супонина.

Не забравяйте, че ОАЕ имат богат опит в използването на сиви схеми на търговия със глобени страни. В продължение на доста години редица страни търгуваха с Иран посредством тях

Репутация

Втората тематика беше Украйна. „ ОАЕ поддържат деескалацията на спора. Те виждат, че тя стартира да се отразява на тези страни, които не са се включили към страните в спора - по-специално върху тяхната хранителна и енергийна сигурност. Те виждат, че обстановката в Украйна е довела до закъснение на уреждането на близкоизточните спорове и филантропичните рецесии в района. Сега се ускори и безпокойството по отношение на опцията спорът в Украйна да ескалира в нуклеарна фаза ”, изяснява Леонид Исаев, доцент във Висшата школа по стопанската система.

„ Ескалацията на обстановката в Украйна изисква незабавно решение посредством дипломация, разговор и ценене на нормите и правилата на интернационалното право. Това е твърдата позиция на ОАЕ “, сподели Ануар Гаргаш, консултант на президента на ОАЕ.

Освен това, като част от твърдата си позиция, ОАЕ не просто показва угриженост - Мохамед бин Зайед чака да играе роля в деескалацията. „ Според моята информация ОАЕ са подготвени (предвид техните амбиции) за посредническа роля сред Руската федерация и Запада, с цел да намерят политически излаз от украинската рецесия. През последните години те неведнъж са работили като медиатори в разнообразни рецесии, само че за първи път излизат отвън Азия и Африка “, споделя Елена Супонина.

На пръв взор – къде са дребните ОАЕ от Близкия изток, и къде е украинската рецесия? Освен това има задоволително кандидат-посредници - в листата са и Саудитска Арабия, и Турция. Тук обаче ОАЕ имат собствен интерес - и той е обвързван на първо място с персоналния фактор. „ Мохамед бин Зайед в действителност управляваше страната при болния емир в продължение на доста години, а напролет на тази година самият той стана емир след гибелта на брат си. Той е доста упорит и с неговите упоритости порастват и упоритостите на ОАЕ. Американските политолози даже нарекоха ОАЕ „ Малката Спарта на арабския свят “, споделя Елена Супонина.

Всъщност, при ръководството на Мохамед бин Зайед, през последните години ОАЕ (които съвсем постоянно са били обсъждани дружно със Саудитска Арабия) се пробват да се трансфорат във втори център на мощ в Персийския залив, демонстрирайки „ друго мнение ” по редица въпроси. За Иран (вижте " контрабандата " ), за Йемен (където наподобява водят военна акция със Саудитска Арабия, само че в това време ОАЕ подхранват лична локална съпротива, друга от тази, подкрепяна от КСА). Имаше клюки, че на фона на всички имиджови проблеми на фактическия началник на КСА Мохамед бин Салман, ОАЕ се пробват да се нареждат като доста по-привлекателен и предвидим сътрудник на Запада в Близкия изток.

Обаче ОАЕ се държаха учтиво. „ За Саудитска Арабия беше изненадващо, че ОАЕ, удовлетворени в предишното с второстепенни функции, започнаха да претендират за по-независима и дейна роля по редица въпроси. Но в това време това зараждащо съревнование не минава границата на тясното партньорство. Рияд схваща, че ОАЕ осъзнават границите на своите благоприятни условия и желаят да запазят настоящето положение на партньорствата “, споделя Елена Супонина.

Включително партньорства по украинския въпрос. Мохамед бин Зайед, несъмнено, желае да употребява фактора на посредничеството, с цел да укрепи интернационалните си позиции, само че не желае да пресече пътя на уважавани господа.

„ ОАЕ желаят да се възползват от неповторимата си позиция - бин Зайед има положителни връзки и с Путин, и с Кадиров, и с Вашингтон. Следователно те оферират своите услуги и бих очаквал някакъв тип посреднически тандем сред ОАЕ и КСА “, споделя Леонид Исаев.

Що се отнася до Москва, съветските управляващи въобще не са срещу зачитането на възприятията и упоритостите на Мохамед бин Зайед. „ Благодарни сме ви за вашите посреднически старания, които доведоха до разрешаването на редица много чувствителни филантропични въпроси “, сподели Владимир Путин. Очаквайки, явно, в бъдеще да се извлекат нови изгоди в отговор на любезността.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР