На 11 ноември над 25 града и областни центрове ще

...
На 11 ноември над 25 града и областни центрове ще
Коментари Харесай

Масова стачка срещу инфлацията и ниските заплати в София

На 11 ноември над 25 града и регионални центрове ще вземат участие в протестна акция пред Народното събрание

Обща стачка, проведена от главните синдикати, блокира преди ден цяла Белгия, същото е ситуацията и в прилежаща Гърция, като в Атина прекрати работа градският превоз, такситата и фериботите. Хиляди хора участваха в митинга там с искане за увеличение на минималната работна заплата. В Гърция тя е 713 евро, само че инфлацията там е 12% и това е мотив за бурно гражданско неодобрение.

В България всеобщ народен митинг със обществени претенции от години не е имало, само че високата инфлация и ниските заплати на работещи и чиновници дават съображение на двата най-големи синдиката в България КНСБ и КТ “Подкрепа ” да провеждат национални протестни дейности в петък – 11 ноември. Над 25 града и регионални центрове ще вземат участие в протестната акция. В София служащите и чиновниците ще се съберат в 10 часа пред постройката на Народното събрание, съобщава .

“Ниските приходи са главният мотор, който подтикна ескалацията на общественото напрежение, не се чуват синдикалните претенции за увеличение на приходите посредством приемане на Бюджет 2023 година ” – споделя доктор Тодор Капитанов, народен секретар на КНСБ.

“Виждаме, че към този миг няма желание за увеличение нито на минималната работна заплата, нито да се поставя необлагаем най-малко на заплатите още през 2023 година Сега работещите са изправени пред обстановка, в която цените нарастват стремглаво, инфлацията е съвсем 20%, а заплащането на множеството места не се трансформира даже с лев. Това е дневният ред на България – приходите и въпросът по какъв начин ще прекараме идната тежка зима, която тревожи всички работещи българи. Ние стартирахме действително протестни дейности в цялата страна още на 19 септември, още оттогава сме декларирали, че в случай че няма смяна, ще предприемем и по-сериозна крачка. ”

По време на предизборната акция през октомври от КНСБ организираха поредност от срещи с водачи на парламентарни групи и огромните политически сили, с цел да ги срещнат с главните свои претенции. " Умишлено стартирахме протестната акция по време на предизборния интервал, с цел да е ясно на всички, че няма по какъв начин когато влязат в Народното събрание да им дадем 100 дни толеранс, с цел да извършат измененията. Това е повода да стартираме митинга в този момент, в първият комфортен миг. Очакваме партиите да поемат отговорност и настояванията на КНСБ и КТ " Подкрепа " да бъдат изпълнени " – споделя доктор Тодор Капитанов:

“18,7% е публично инфлацията в България, само че виждаме че главните артикули и услуги, които използваме, са поскъпнали с над 40, 50% в множеството случаи, тъй че персоналната инфлация е над 50%. Не е загадка, че българите от дълги години сме работещи небогати, само че сега сме не просто работещи небогати, само че сме най-вече работещи и най-бедни. Заради ниските заплати, които са в цялата страна, има огромно текучество на фрагменти на всички места. В доста случаи служащите напущат страната, само че работата не понижава и работата на напусналия би трябвало да се поеме от оставащия сътрудник. Т.е. един човек прави работата и на останалите, които не са налични сега. Затова и зачестиха нарушаванията с изключителния труд. Има куп въпроси, в които България е на последно място по повод спазването на Трудовото законодателство. Много са натежалите проблеми по отношение на съблюдаване и гарантиране на трудовите права и, несъмнено, приходите. “

Но в случай че работодателите в промишлеността са склонни да реагират на инфлацията с увеличение на заплащането на работещите, то заради неналичието на държавен бюджет за 2023 г. под риск са сложени всички чиновници в държавните администрации, споделя още Тодор Капитанов:

“Сред тях са учителите, хората в библиотеките, държавните организации, бранш “сигурност ”– с полиция и пожарна, изобщо цялата администрация, където всички заплащания са обвързани единствено с това, което в бюджета е планувано за тях. Няма по какъв начин да няма нарастване на работните заплати там, в противоположен случай ще има всенародни митинги, защото хората няма да търпят да бъдат мачкани с тези подигравателни приходи, които се залагат за тях. ”
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР