На 11 ноември бе публикувано комюнике, че на срещата на

...
На 11 ноември бе публикувано комюнике, че на срещата на
Коментари Харесай

11 тихоокеански страни се договориха за търговията без САЩ

На 11 ноември бе оповестено официално съобщение, че на срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие (АТИС) в Дананг, Виетнам, са били контрактувани главните детайли от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

След като встъпи в служба през януари, президентът на страната с най-голяма стопанска система в света Доналд Тръмп се отхвърли от съглашението за свободна търговия.

Компромисът сред останалите 11 страни участници в самодейността бе занимателен от различия в последната минута, които не разрешиха на водачите от АТИС да разгласят договорката през вчерашния ден.

Основна пречка бе позицията на Канада. Тя дала да се разбере, че няма да одобри базисното съглашение без Съединени американски щати, заяви японският министър председател Шиндзо Абе след двустранна среща с канадския си сътрудник Джъстин Трюдо.

За момента Канада не е коментирала своята позиция. Канадският министър председател обаче сподели преди няколко дни, че страната му няма да бърза да се съгласи на съглашение.

На срещата на върха на АТИС Тръмп удостовери своите протекционистки възгледи в региона на интернационалната търговия, в подчертана разлика с позициите на останалите страни от организацията.

Виетнамският министър на търговията Чан Туан Ан сподели на конференция, че е реализирано "споразумение по прочут брой фундаментални елементи ".

Името на контракта е било променено от Транстихоокеанско партньорство (ТТП) на Всеобхватно и прогресивно транстихоокеанско партньорство (ВПТТП), посочи той.

На договарянията в Дананг е било отсрочено взимането на решения по някои клаузи, с цел да може да бъде реализирано рамково съглашение, като в това време са били непокътнати високите стандарти за труда и други въпроси, изясни виетнамският министър на търговията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР