На 11 май Софийски градски съд ще гледа като втора

...
На 11 май Софийски градски съд ще гледа като втора
Коментари Харесай

Каменаров ГУБИ ли поста в БНТ, ако го осъдят?

На 11 май Софийски градски съд ще гледа като втора инстанция обжалването на генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров на условна присъда за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта.

Съдия Марина Манолова от Софийския областен съд на 2 ноември 2016 г признава за отговорен шефа на публичната телевизия за случай от 23 юни същата година. Според правосъдното решение Каменаров е спрян към 03:50 ч с джип "Тойота Ланд Круизър " и с химическа експертиза е открито алкохол 1,6 промила в кръвта.

Поради това съдийката постановява - една година и 3 месеца условна присъда с изпитателен период от 3 години. Директорът на Българска национална телевизия ще би трябвало да заплати и санкция 600 лева, плюс това остава за година и половина без брошура, написа Клуб Z.

Това обаче прави повече от комплициран въпроса с интегритета на Каменаров, в случай че присъдата някой ден дефинитивно влезе в действие.

В Закона за радиото и малкия екран написа че

Чл. 59.... (2) Не могат да бъдат членове на директорски съвет на БНР, надлежно на Българска национална телевизия, лица, които са:

1. осъждани на отнемане от независимост за умишлени закононарушения от общ характер;

Донякъде юридически парадокс е, че при шофиране пийнал - приложения в тази ситуация по отношение на него член 343б от Наказателен кодекс, действието се води "умишлено ". Ако да вземем за пример пийнал причиниш вреди или даже гибел... тя е "по несъобразителност ".

Каменаров евентуално мъчно ще се възползва и от 78а от Наказателен кодекс, който нормира освобождение от наказателна отговорност и замяната й с административно наказване, защото в него пък категорично написа, че не се ползва, в случай че "деецът е бил в пияно положение ".

Не е в интерес на Каменаров и идващият член 67 от Закон за радиото и телевизията:

Чл. 67. (1) (Предишен текст на член 67 - Дъждовни води, бр. 96 от 2001 г.) Мандатът на генералния шеф на БНР, надлежно на Българска национална телевизия, се приключва предварително:
1. (изм. - Дъждовни води, бр. 96 от 2001 г.) на основанията, планувани за предварително преустановяване на мандат на член на Съвета за електронни медии...

Те са разказани в член 30:

Чл. 30. (1) (Изм. - Дъждовни води, бр. 96 от 2001 г.) Мандатът на член на Съвета за електронни медии се приключва предварително при освобождение на лицето от служба или при гибел.

(2) (Изм. - Дъждовни води, бр. 96 от 2001 г.) Освобождаването на член на Съвета за електронни медии се прави с решение на Съвета за електронни медии:

...4. (нова - Дъждовни води, бр. 96 от 2001 г.) при влизане в действие на присъда, с която е наложено наказване "лишаване от независимост " за съзнателно престъпление;

Ето и целия текст на присъдата на СРС:

СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, 130 състав, в намерено правосъдно съвещание на втори ноември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРИНА МАНОЛОВА

при секретаря Цветослава Гулийкова и с присъединяване на прокурор Е. В. прегледа докладваното от съдията НОХД № 19503 по разказа на СРС за 2016 година, и въз основа на закона и доказателствата по делото

П Р И С Ъ Д И:

ПРИЗНАВА подсъдимия К. В. К., [дата на раждане] в [населено място], ЕГН [ЕГН], българин, български жител, женен, неосъждан, висше обучение, работи, живущ в [населено място], [улица], ет. 3 за ВИНОВЕН в това, че на 23.06.2016г. към 03.50 часа в [населено място], по [улица]с посока на придвижване от [улица]към [улица]е управлявал моторно транспортно средство – лек автомобил марка „ Тойота “, модел „ Л. Круизер “ с рег. [рег.номер на МПС] с централизация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а точно 1,6 на хиляда, открито по надлежния ред с протокол за химическа експертиза № 272/23.06.2016г. на профилираната химическа лаборатория Ûъм УМБАЛ [фирма], заради което и на съображение член 343б, ал.1 вр. член 54 от Наказателен кодекс го ОСЪЖДА на „ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА “ за период от ЕДНА ГОДИНА И ТРИ МЕСЕЦА и „ ГЛОБА “ в размер на 600 /шестотин/ лв..

ОТЛАГА на съображение член 66, ал.1 Наказателен кодекс осъществяването на наложеното наказване „ отнемане от независимост “ за период от ТРИ ГОДИНИ.

НАЛАГА на съображение член 343г вр. член 343б, ал.1 Наказателен кодекс на подсъдимия К. В. К. (с посочена самоличност) наказване ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за период от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

ПРИСПАДА на съображение член 59, ал.4 от Наказателен кодекс времето, през което подсъдимият К. В. К. е бил лишен по административен ред от право да ръководи МПС със заповед за използване на ПАМ № 16-4332-002247/27.06.2016г., с начална дата на фактическо отнемане – 23.06.2016г. с АУАН бл. № 657801/23.06.2016г.

ПРИСЪДАТА предстои на обжалване и митинг пред Софийски градски съд в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР