На 11 май - денят на Светите равноапостолни братя Кирил

...
На 11 май - денят на Светите равноапостолни братя Кирил
Коментари Харесай

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза своя двоен празник

На 11 май - денят на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, патронен празник на Библиотеката и професионален празник на библиотечните и осведомителни експерти, обичайно бяха поднесени цветя на паметника на светите братя.
Библиотеката беше хазаин на Националния онлайн конгрес „ COVID-19: отговорът на библиотеките ". В своето послание към участниците доцент доктор Красимира Александрова, шеф на Националната библиотека, означи, че актуалната обстановка е непредвидена и стресираща и е невиждана в историята на библиотеките. „ Самият факт, че на линия са 63-ма участници, е индикативен, че ползата към тематиката е голям. Трябваше да се пренастроим към другите условия на работа и в тези два месеца с общи старания е реализирано не малко ", акцентира доцент доктор Александрова.
Поздравителни адреси изпратиха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, националният представител и член на Комисията по просвета и медии Емилия Милкова.
Заместник-директорът на Националната библиотека доктор Ваня Аврамова показа пред участниците във форума: „ Днес, когато светът е обзет от пандемията и хората са в изолираност, библиотеките са изправени пред извънредно огромно предизвикателство ". Националната библиотека се приспособява с онлайн електронни услуги, виртуални изложения и нови онлайн рубрики.
В отдалечената среща с отчети и изявления се включиха представители на районните и читалищни библиотеки и сродни институции от цялата страна. Те споделиха своя опит, проблеми и провокации при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и даване на услуги от разстояние за потребителите в карантинния интервал. Интересен акцент сложи доцент Милена Добрева-Макферсон, чийто отчет прегледа отговора на библиотечния бранш в Катар на обществената изолираност по време на пандемията от COVID-19. Радка Калчева, шеф на Република България „ Пенчо Славейков ", Варна, описа за онлайн Маратона на четящите хора, а Силвия Найденова от Централната библиотека на Българска академия на науките акцентира, че основаването на осведомително и научно-културно пространство е най-важната задача на библиотеките.
В резюме доцент доктор Александрова сподели, че данните, предоставени от всички библиотеки, са впечатляващи и че това е единствено първата ни онлайн среща за обмяна на опит в даването на библиотечно-информационни услуги в изискванията на пандемия.
От през днешния ден на уеб страницата на Библиотеката е дейна виртуалната изложбата „ Зад кулисите на „ Под игото ", отдадена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман-епопея „ Под игото ", с включени истински илюстрации, съпътстващи първото изцяло издание на „ Под игото " от 1894 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР