На 11 май 2018 г. по повод Деня на Светите

...
На 11 май 2018 г. по повод Деня на Светите
Коментари Харесай

Хиляди българи по света ще играят хоро в Деня на Светите братя Кирил и Методий

На 11 май 2018 година във връзка Деня на Светите братя Кирил и Методий десетки хиляди българи на 5 континента ще се обединят от българските обичаи и просвета и хубостта на българското хоро.
Инициативата под надпис „ Розите на България “ е първото по рода си честване, проведено от Министерство на образованието и науката (МОН), отдадено на българския език, българската писменост и просвета.

Над 120 български неделни учебни заведения и клубове в 25 страни ще отбележат празника с българско хоро под звуците на „ Празнична сюита “. Тя ще звучи през целия 11 май в разнообразни точки на света на оживени места, с цел да притегли и локалната общественост.

Държавите, които ще вземат участие в самодейността са: Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Англия, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, Съединени американски щати, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР и Япония.

По образеца на сънародниците ни зад граница, в „ Розите на България “ ще вземат участие и над 200 учебни заведения, детски градини и читалища в София, както и всички учебни заведения в Перник, Смолян, Шумен и Ямбол.

Все повече учебни заведения, културни институти, детски градини и общности на българите зад граница се причисляват към самодейността, с цел да разпространяват опцията за проучване на български език зад граница, като един от формалните езици на Европейския съюз, както за опознаване на културните ни обичаи, допълват информацията от МОН.

Инициативата „ Розите на България “ се провежда от просветното ведомство, в партньорство с Министерството на външните работи и задграничните представителства, Министерството на културата, Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина и Държавната организация за българите в чужбина.

Репетиции за утрешното хоро можете да видите тук.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР